С общи усилия и правилни действия, регионът ще изглежда по различен начин след няколко години, категоричен бе Оливер Вархеи

Евродепутатът Илхан Кючюк бе домакин на онлайн събитие за Западните Балкани, с участието на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и представители на партньорски партии в страните от Западните Балкани, представители на гражданското общество и членове на групата „Обнови Европа“.

„Всички ние сме много заинтересовани да поддържаме тесен диалог. Видяхме редица развития в региона, не всички положителни, но и подновен ангажимент от страна на ЕС към страните от Западните Балкани. Неотдавнашната среща на върха за Западните Балкани отново ни показа колко важно е да се инвестира в интеграцията на континента, но също така, че подобни публични прояви на солидарност са по-важни от всякога, тъй като кампаниите за дезинформация се опитват да влияят за създаване на разделения. Икономическият и инвестиционен план за Западните Балкани ще се справи с два от най-важните проблеми в региона: бедността и изтичането на мозъци. Процесът на разширяване на ЕС зависи не само от икономическия растеж, но и от много други въпроси, сред които са върховенството на закона, демокрацията и не на последно място добросъседските отношения.“, посочи Кючюк.

Кючюк подчерта, че въпреки трудностите в региона ЕС остава най-големият обединяващ фактор за всички хора на Западните Балкани. Евродепутатът призова лидерите на Босна и Херцеговина да проявят мъдрост, за да се избегне по-нататъшно напрежение и изрази надежда, че ще се включат в конструктивния диалог и ще предприемат стъпки за напредък по пътя на интеграция в ЕС.

Еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи бе категоричен, че приоритет на тази Комисия е пълното интегриране на Западните Балкани в ЕС.

„Предизвикателство за всички нас е да деблокираме преговорите. Щастлив съм, че доказваме ежедневно нашия ангажимент към региона с редица инициативи, особено в трудни времена като днешните. Най-важната стъпка е да бъдем предвидими в действията си и да работим заедно, защото този план е регионален и изисква усилия от всички партньори. Само така можем да дадем тласък на Западните Балкани напред. Има още много работа, но смятам, че с точни и ясни действия, след 4-5 години региона ще изглежда по различен начин.“, коментира Оливер Вархеи.