Европейската комисия ще класифицира ядрената енергия и природния газ като чисти горива, с което ще им даде достъп до зелено финансиране. Това съобщава пред европейското издание "Политико" първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс.

В интервю, публикувано в четвъртък, Тимерманс казва:

"Мисля, че трябва да намерим начин да признаем, че тези два енергийни източника играят роля в енергийния преход, което не ги прави зелени, но признава факта, че нулевите емисии на ядрената енергия са много важни за намаляване на емисиите и че природният газ ще бъде много важен при преминаването от въглища към възобновяема енергия.", предава "Дневник".

Тимерманс добавя, че решението ще бъде взето преди Коледа, вероятно на 22 декември, след като след последната среща на върха на ЕС през октомври председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви подобно намерение след разговор с европейските лидери в Брюксел.

През пролетта комисията издаде насоки за класификация на енергийните източници, но без ядрената енергия и природния газ, заради спорове за тяхната природосъобразност. Много държави, особено в Източна Европа, обаче обявиха, че не могат да извършат зеления преход към въглеродна неутралност, без да продължат да си помагат с енергията от АЕЦ и газа, докато намаляват използването на въглища.

През октомври България се включи във френска инициатива за признаване на ядрената енергия за чиста, но не подкрепи подобна кампания за природния газ. На последното заседание на европейските енергийни министри миналата седмица София настоя парите от зеленото финансиране да могат да се използват и за изграждане на нови ядрени мощности, като в същото време поиска отстъпки за изпълнение на част от зелените цели на ЕС заради високата им цена.