Обмислят се различни варианти относно ставката за електроенергия. КЕВР ще прецени и ще обяви какви ще бъдат цените на тока за битовите потребители от 1 януари. Обмисля се и мярката, която е направена по отношение на небитовите потребители дали да важи и за  електроразпределителните дружества по отношение на техните загуби и техните относими разходи за поддържането на разпределителната система. Това заяви премиерът Стефан Янев по време на блиц контрола в парламента.

По думите му вече направена стъпка по отношение на уведомяване на ЕК и търсене на тяхното мнение от гледна точка на това дали въпросната мярка ще представлява държавна помощ или не. “Направени са разчетите, имаме готовност, включително и със задна дата от първи октомври, това ще важи и за тях, просто чакаме уведомително писмо от ЕК, което потвърждава че тази мярка е съотносима с всички останали по отношение на икономиката и на бизнеса и другите бизнес субекти”, каза още Янев.

Прилагането на тази мярка ще се отрази пряко върху крайната цена на електроенергията, която КЕВР ще предложи от 1 януари. С колко точно обаче - все още не е ясно. Янев посочи още, че приложената мярка за месеците октомври и ноември за небитовите потребители лесно може да бъде продължена и за декември, ако има ясен източник на средства.