Европейската комисия е върнала българския план за възстановяване с 43 страници забележки към него. Това става ясно от документа, с който "24 часа" разполага. 

В него се посочва, че ЕК привества това, че българският план за възстановяване и устойчивост съдържа редица важни елементи за реформи., но в някои области амбицията на плана изоставала от нивото на ангажираност, необходимо за справяне в приемлива степен с проблемитеи у нас.

От Брюксел обращът по-специално внимания на това, че липсват ясни и по-категорични ангажименти за декарбонизация на икономиката, включително във въглищните региони и да спиране на централите там.  Планът трябвало да включва влизането в сила на амбициозен закон за декарбонизация и ясен, безусловен ангажимент за извеждане от експлоатация на някои от най-замърсяващите лигнитни централи.

Корпоративната правителствена рамка за Българския енергиен холдинг (БЕХ) трябва да бъде коригирана така, че кръстосаното субсидиране в рамките на групата да не забавя или възпрепятства целта за декарбонизация и по-конкретно, че финансирането се използва само за мерките, посочени в план, казват още от ЕК.

Според вицепремиера по европейските  средства Атанас Пеканов обаче в забележките нямало нищо притеснително и България щяла да отговори на всички. 

Вижте пълния списък със забележките  (на английски)