Технологията позволява на артисти да продават творбите си директно на потребителите

През март 2021 г. произведение на изкуството, наречено “Ежедневно: първите 5000 дни”, беше продадено на търг за 69 милиона долара. Осемцифрени продажби на подобни творби не са необичайни, но тази получи много внимание, защото беше за незаменим токен (NFT). Или казано по друг начин - някой се раздели с почти 70 милиона долара за снимка от интернет.

Оттогава NFT започна да прониква в поп културата по различни начини. Сега има продажби за стотици милиони долари всяка седмица чрез публични пазари, както и персонализирани приложения.

В същото време много хора се чудят как токените в интернет изобщо могат да струват нещо - особено когато много от тях просто представляват притежание на онлайн изображение или анимация,

чието копие би могло

да се изтегли безплатно

NFT е нещо уникално и не може да бъде заменено с друго, както например е картината на Мона Лиза, дизайнерски чифт маратонки или редки монети.

Незаменяемите токени представляват уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му. Те може да бъдат каквото и да е нещо в цифров формат - като рисунки, музика и др. В момента вълнението около технологията е заради предлагането на цифрово изкуство, тъй като NFT създават недостиг сред иначе безкрайно наличните активи - и дори има сертификат за автентичност, който да го докаже.

На този фон биткойнът е нещо заменимо, защото може да се размени за друг. NFT се записват в блокчейн - същата технология зад криптовалутите, което гарантира, че активът е единствен по рода си. Така технически всичко, което е дигитално, може да се продава като токен, дори и тази статия.

Криптоизкуството има славата на демократизираща сила в един известен със своята затвореност сегмент. То позволява на артистите да прескачат колекционери, галеристи и директно да прибират печалбата си.

Съоснователят на “Уикипедия” Джими Уелс в момента продава първата си редакция в безплатната онлайн енциклопедия като незаменим токен. Аукционната къща Christie's вече е стартирала търг, който ще приключи на 15 декември. Създателят на туитър Джак Дорси получи 2,9 млн. долара за първия си туит, след като е пуснал популярната платформа за социални медии.

3D-рендериран модел на дом на художника Криста Ким пък е продаден като част от дигиталната недвижима собственост на пазара на NFT за над $ 500 000.

Внасянето на NFT в игрите също ускорява темпо. Понякога то се представя като идея, наречена “играйте, за да печелите”, базирана на принципа, че уникалните цифрови артикули могат да поскъпват с течение на времето - и да бъдат разпродадени по-късно на печалба.

Още през 90-те години на миналия век мрежата породи нови възможности за независими създатели и потребители от всякакъв вид. Блогове, ютуб, 3D принтиране, платформи за продажба и музика, и много други дават възможност на артистите да творят и да продават, или поне да разпространяват създаденото директно на широката публика, без да подписват договор.

Според експерти проблемът е настъпил, когато цялата тази дейност бе обхваната от няколко монополистични платформи, които вземат много по-голям дял от печалбите, отколкото творците.

Точно затова специалисти обявиха, че използвайки NFT платформи, артистите ще

разпространяват музиката

си директно на своите

слушатели,

заобикаляйки посредници като спотифай. Това ще позволи на музикантите да проследяват печалбите си и да получават парите си в реално време, вместо да дават по-голямата част от тях на стрийминг услуги. Това пък най-вероятно ще доведе и до тяхната гибел.

Така например от февруари насам художничката Лана Денина е спечелила над 300 000 долара от продажбата на картините си през различни платформи за незаменими токени.

“Не знаех нищо за блокчейн. Бях поразена, когато разбрах какво представлява. Това е напълно революционно”, казва 24-годишната Лана. За нея вече традиционните галерии са нещо като стар свят, тъй като няма много разнообразие там.

“За разлика от традиционните пазари за изкуство, NFT позволява на художниците да създават свои собствени галерии и да определят свои цени онлайн”, обяснява Лана. Художниците могат също да печелят авторски възнаграждения от вторични продажби на своите произведения с токени. Самата Лана си докарва по този начин по 10% допълнителни приходи.

“Надявам се да вдъхновя повече творци да стъпят в технологиите”, казва тя.

Токените дават възможност на интернет да прави нов вид двупосочно свързване - където всеки екземпляр на файл се свързва обратно към неговия създател и на него може да му бъде платено за продажбата, употребата или повторното използване.

Писателят може да издаде книга като NFT, музикантът пък - песен. И потенциално дори режисьорите могат да пускат цели филми и телевизионни предавания по този начин, освобождавайки се от студийната система, телевизионните канали или стрийминг услугите.

Всеки създател се превръща в студио, публикация или услуга за стрийминг. Това създава нова вселена за всичко от света на изкуството.

Нов свят на медии, базирани на NFT, може да освободи потребителите да гледат точно нещата, които искат. Няма повече абонамент за “Нетфликс” или “Амазон”, просто се взема NFT версия на шоу чрез блокчейн направо от създателя му.