Предложеният за министър на иновациите Даниел Лорер е третото знаково лице на “Продължаваме промяната” след Кирил Петков и Асен Василев. А развитието си описва с фразата на Уинстън Чърчил, че който на 20 г. не е социалист, няма сърце, а който на 40 г. все още е социалист, няма мозък. Самият Лорер е бил член на социалистическото младежко движение на Израел.

Той е завършил информатика и бизнес управление в университета в Тел Авив. Влизането му в българската политика започна като съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков през 2013.

Живял е и работил в Барселона, Цюрих, Брюксел и Тел Авив. През 1999 г. заедно със състуденти създава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, който по-късно продават на местна верига за доставки на едро.

Работи като IT инжeнер в Mercury Interactive - израелска хай-тек компания в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол, сега част от портфолиото на Hewlett-Packard.

След продажбата на Mercury през 2006 г. основава Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. През 2016 г. я продава на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 г. става един от основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании.
Член е на управителния съвет на “Шалом”. Женен е и има 3 деца. Говори английски, иврит, френски, руски и немски език.

Даниел Лорер беше съветник на Кирил Петков, докато той бе служебен министър на икономиката. Заемаше длъжността председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката.

Съпруга му е Виолета Лорер, която два пъти бе служебен зам.-министър на финансите - през 2013 г. и в първия кабинет на Стефан Янев.

Още за министрите на земеделието и на външните работи

Кирил Петков получи мандат от президента и веднага даде папка с кандидатите за министри