Съкращават само неефективни чиновници, успокои новият премиер

“Марица изток” ще затвори и преди 2038 г., прогнозира вицето по климата Борислав Сандов

България ще приеме еврото от 1 януари 2024 г., а бюджетът на прокуратурата ще бъде орязан. Това ще са едни от основните задачи, които си поставят новите министри, стана ясно при предаването на властта от служебни на редовния кабинет.

За премиера Кирил Петков най-важното са да се овладеят цените на тока и борбата с пандемията. Още във вторник той ще провери ситуацията и щетите с наводненията в страната и точния брой на пострадалите.

Той настоява за спешно заседание на енергийната комисия в Народното събрание, в която задължително трябва да влязат най-добрите експерти депутати.

“КЕВР да започне да работи не само като печат,

а да влезе дълбоко в разходната и инвестиционните части при всички производители на енергия”, посъветва Петков минути след премиерската клетва.

Един от първите му разговори ще бъде с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис за гръцката газова връзка, защото тя била основополагаща за по-ниски цени на пазара на електроенергията.

Едно от първите назначения на новия премиер ще бъде проф. Радка Аргирова. Тя ще заеме поста на негов

съветник в борбата с пандемията

После Петков ще проведе разговори с кардиолози, онколози, ендокринолози - хора, които не са свързани директно с COVID-19, за да обяснят как ваксинацията влияе върху различните заболявания.

“Много хора не са против, но се страхуват как ваксинацията ще им повлияе на съществуващите болести”, каза още Петков.

В първите си минути като премиер той успокои и чиновниците. Съкращенията ще са на около 15% от администрацията, но само за тези, при които липсват ефективност по отношение на държавното управление.

Всеки, който се справя добре и работи много, не трябва да се страхува, успокои министър-председателят.

Диалогът със Северна Македония щял да бъде с “конструктивна енергия”.

“Не мога да разбера защо трябва да летя до Виена, за да кацна в Скопие. Трябва да се види и железопътната връзка. Прекалено сме малки Балканите, за да се разделяме. Ние сме общ регион, който трябва да расте. Казвайки това, петте точки не се променят”, каза още той.

И докато Кирил Петков чертаеше спешните задачи, то новите министри очертаха и дългосрочните проблеми.

“Не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса.” Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев при приемането на поста от служебния си колега Валери Белчев.

“Поех поста от най-успешния досега финансов министър и с удоволствие му връщам ключа на министерството”, каза Белчев. Отчете, че държавата е с над 500 млн. лв. бюджетен излишък към края на ноември. Движим се много по-добре, отколкото с актуализацията на бюджета беше предвидено”, потвърди думите му Василев. Според него той поема финансите в добро състояние, но го очаква много работа. Разбрали сме се през юни да има актуализация на бюджета, като цяло чакаме икономиката да върви напред и да има

бързо възстановяване от кризата, 

каза още Василев.

Според Белчев проектобюджетът за 2022 г., който той разработи и заради който получи критики, е бил изготвен с изискванията на закона в хипотезата, че по една или друга причина няма редовно правителство.

“Мариците” може да затворят още преди политическото решение за това, допусна пък вицепремиерът по екология Борислав Сандов. Според него те няма да издържат икономически. “Цената на квотите на емисиите вече мина 90 евро. Според мен след около 5 г. това ще бъде икономически крах. Това ще бъде икономически наложено решение, затова ни трябва план”, каза той.

ТЕЦ “Марица-изток 2” обаче можел да работи много дълго време, ако не е на въглища. “Технологиите за улавяне на въглероден диоксид са изключително скъпи. Ще излезе по-евтино да плащаме на тези хора без да работят, отколкото да прилагаме такива технологии. Трябва да покажем какви са възможностите, алтернативите и да начертаем план, за да може всеки да е спокоен, че няма да остане извън борда. Има начини това да се случи”, каза още Сандов.

Отпадането на административната тежест и оптимизирането на някои процеси, които се случват физически, ще са сред приоритетите на министъра на електронното управление Божидар Божанов. Неговата работа обаче нямяло да се припокрива с тази на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

Преглед на фишовете по плана за възстановяване ще е първата задача на новия министър по иновациите Даниел Лорер, а контролът на опасните язовири - на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията. Това обявиха двете нови лица от правителството при приемането на властта от служебната министърка Даниела Везиева.

Нинова обясни, че спешно трябва да се прегледа подзаконовата нормативна база, за да се облекчи малкият и средният бизнес. В дългосрочен план пък съвместно двете министерства трябва да изготвят стратегия за развитие на икономиката чрез иновации.

Нинова ще даде тежест на външните търговски служби,

които да промотират малките и средните ни компании, както и ще бори сивата икономика.

Виолета Комитова подари икона на Гроздан Караджов, която да го пази.
Виолета Комитова подари икона на Гроздан Караджов, която да го пази.

Според Лорер пък трябва да се осмисли наборът от финансови институции, които страната ни има за поощряване на бизнеса - ББР, Фонда на фондовете, Българската агенция за инвестиции. Трябва да се намери пресечна точка между тези инструменти и да се насочат още по-правилно, тъй като имало дублиращи се.

за бизнеса и по-малко пари при прокуратурата

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева подари на двамата си наследници книгата на Симеон Радев “Строителите на съвременна България”.

Асен Василев отново си взе финансовото министерство от Валери Белчев, на когото предаде при втория служебен кабинет за тази година.

Най-интересните истории ще се случват при нас, обеща Лорер, след като за първи път се дава фокус на иновациите.

Между двете министерства няма да има търкания, а сътрудничество, увериха и двамата.

COVID-19, общата висока предотвратима смъртност, спешна помощ са приоритетите на новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

Първо трябва да видя какво ще заваря на бюрото си, какво ми е оставил д-р Кацаров. Ще се запозная с всичко и след това ще бъдат взети адекватни решения, които ще бъдат огласени, обясни Сербезова.

Тръгвам си удовлетворен от свършената работа, това заяви бившият здравен министър Стойчо Кацаров, малко след като предаде поста си на проф. Сербезова.

Иван Демерджиев посрещна Надежда Йорданова с букет.
Иван Демерджиев посрещна Надежда Йорданова с букет.

“С най-добри чувства и пожелания предадох поста”, обясни той.

“Не съм ѝ дал препоръки, защото има необходимия административен и управленски опит, познава здравната система”, добави Кацаров. Той пожелал на наследничката си успех и дано да няма следваща ковид вълна. Помолил я да довърши процедурата за ковид зоните и стандарта по здравни грижи, за които не му стигнало времето. Постът министър на здравеопазването бил сред най-големите предизвикателства в живота на Кацаров. Сега му предстояло да посрещне своите внуци и да си почива.

Четвъртото си дете пък ще очаква екстранспортният министър Христо Алексиев, който ще се отдаде на лични дела.

Наследникът му Николай Събев пък не видя проблем в това, че “Български пощи” повече няма да са към ведомството му. И сподели, че ако бяха останали в транспорта, той е щял да има тежък конфликт на интереси, защото той е съсобственик на “Еконт”.

Новият правосъден министър Надежда Йорданова ще настоява за радикална реформа в съдебния бюджет, като той ще бъде на програмен признак.

“Бюджетът на прокуратурата за тази година е малко над 330 млн. лв. Имаме ли усещане за справедливост в обществото? Имаме ли наказани за корупция на високите етажи? Не, нямаме. Ефективно ли се харчат тези пари? Какво прави прокуратурата в дигиталния свят? Затова ще настоявам за реален програмен бюджет, защото това означава прозрачност и ефективност”, каза Йорданова.

“Ще продължим да настояваме главния прокурор да си подаде оставката.

Гешев, твоят инат струва пари и достойнството

на нашия народ, твоят инат пречи планът за възстановяване да бъде придвижен още по-бързо”, каза Йорданова. А според досегашния служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев не трябва да се чака събиране на конституционно мнозинство за съдебна реформа и промените да се правят възможно най-бързо.

Новият регионален министър Гроздан Караджов прие поста от Виолета Комитова и задачите, които предстоят - зимното почистване, за което били гарантирани 100 млн. лв., строителството на АМ “Хемус”, тежката ситуация във ВиК отрасъла заради цената на електроенергията. 

Стефан Янев доволен - след двете му правителства България била различна

Президентът Румен Радев се срещна с членовете на третия си служебен кабинет преди те да предадат властта на редовното правителство. “Искам да благодаря на всеки един от вас за добрата воля, куража и усърдието”, обърна се Радев към служебните министри. Той силно похвали делата на правителството, което се е справило с всички кризи. Служебният премиер Стефан Янев пък благодари на президента и каза, че оставя една променена България. “Не бих си позволил да дам оценка, защото оценката я дават хората. След 2 служебни кабинета България е различна. Надявам се малко по-добра. Дали ще продължим в същата посока, зависи от темпа на реформи. Това е един от мотивите, на база, на който избрах да остана в следващия кабинет”, каза още Янев.