Безработицата в страната е на рекордно ниско ниво от 4,82 на сто, но са необходими повече усилия за намаляване на броя на продължително безработните. Те са сериозен резерв на пазара на труда. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на церемонията по връчване на наградите "Служител на годината" на Агенцията по заетостта за 2021 г., съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Като бъдещи приоритети в работата на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта той е очертал адаптирането на знанията и уменията на работната сила към цифровия пазар на труда. В периода 2021-2027 година България ще разполага с над 2 млрд. лв. за активни политики на пазара на труда по Програма "Развитие на човешките ресурси" и с над 300 млн. лв. за дигитални обучения.
Министър Гьоков е поздравил ръководството и екипа на агенцията за постигнатите резултати за стабилизиране на пазара на труда в условията на продължаващата извънредна епидемична обстановка. "Сигурен съм, че служителите дават всичко от себе си и в тези трудни времена се грижат за труда на хората", е казал той.