В интервю за Нова тв шефът на НАП Румен Спецов на практика потвърди информацията на "24 часа" за среща на Вадим Воробьов, вицепрезидент и изпълнителен директор на "Лукойл" в София, на която е било поискано руската компания да бъде изряден към българската държава, да плаща данъците за своя бизнес у нас, а не в Швейцария. 

При посещението си в София Вадим Воробьов е поискал и е имал тричасова среща с министър-председателя Кирил Петков, с вицепремиера и финансов министър Асен Василев и с директора на Националната агенция за приходи Румен Спецов, на която са били обсъдени отношенията на компанията с държавата ни. 

Неофициално източници от правителството и от “Лукойл” потвърдиха пред "24 часа" за разговора. 

Пред Нова тв Румен Спецов, без да потвърди или отрече, че става въпрос за "Лукойл" говори за компания от петролния бизнес, която "е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби. После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност."

Запитан дали компанията е успявала да крие печалбата си зад границата, това ли е схемата й, Спецов отговаря:

"И да, и не. Не бива да разглеждаме даден процес само откъм неговата печалба. Трябва да се отчитат всички елементи на пазарната и производствената конюнктура. Всичко, което компанията е вложила като финансов ресурс. Не говорим за милион-два, а за стотици милиони левове в производство. В хода на самата търговска дейност, те са предприели определен начин на осчетоводяване и са използвали част от други дружества от обща група, за да изнесат печалбата извън България. И ние не казваме, че това е лошо. Да си избираш място, където да се облагаш данъчно, но да кажем, че имаме резерви по начина, по който го правят."