Той доставя 3D-биопринтер за отпечатване на човешки тъкани за лечение на травми, получени в космоса, както и разсад на различни растения

Компанията "Спейс Екс" изстреля товарния кораб "Дракон" с ракета "Фалкон 9" към Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.
Корабът ще достави на МКС около 3,3 тона товари - храни, оборудване, материали за научни експерименти.

Около 9 минути след изстрелването първата степен на ракетата автоматично се спусна на плаваща платформа в Атлантическия океан.
Скачването на "Дракон" ще бъде осъществено автоматично на 22 декември. Корабът ще остане на орбита около месец, допълни БТА.

Сред научното оборудване, което доставя "Дракон", е 3D-биопринтер, с който да бъдат отпечатвани човешки тъкани за евентуално за лечение на травми, получени в космоса. Той доставя и препарат на основата на моноклонални антитела за лечение на ракови болести. Неговите изпитания ще бъдат извършени в безтегловност с цел опростяване на лекарството и по-ниска цена.

В товара на "Дракон" е и разсад на различни растения за изучаването на възможностите за отглеждането им в условията на микрогарвитация. Има и специално разработен за космически условия прах за пране.