Единственият обвиняем Борислав Колев три пъти отказал да говори пред ГДБОП, защото не им вярвал

Вътрешният министър доц. Бойко Рашков ще бъде призован на разпит във връзка с разследването за прането на 53 млн. лв., предназначени за Лот-5 на магистрала “Хемус” . До момента единственият обвиняем по случая е бившият данъчен инспектор Борислав Колев. Преди дни с решение на Софийския апелативен съд той бе върнат в ареста.

Поводът за призоваването на Рашков като свидетел е интервюто му пред БНР на 23 декември. Тогава МВР шефът каза:

За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно

едни куфари и

да заминат - я

за Дубай или

някъде другаде

Според наблюдаващите прокурори от думите му ставало ясно, че вътрешният министър “разполага с конкретна информация за трансферирането на парите, местонахождението им и крайните получатели”.

Затова те решили да го разпитат, за да им каже какво знае за милионите, как е получил информацията, както и за “всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и могат да имат значение” по делото.

“Това е единственият начин известните на Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда за евентуално извършените престъпления от съответните лица”, обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

“Призоваването и явяването на доц. Рашков пред наблюдаващите прокурори се налага и защото изказвания в публичното пространство, пък били те и от лице, заемащо поста вътрешен министър, по закон не могат да бъдат ползвани като доказателства”, уточни тя.

До момента от

МВР не били

дали никаква

информация

за движението

на милионите,

включително къде може да са след преминаването им през т. нар. фирми бушони.

От ГДБОП, където се води разследването, не предоставили и информация за хората, които може да се разглеждат като крайни получатели на пачките.

Самите наблюдаващи прокурори установили важни обстоятелства за движението на парите. Те не били открити от МВР, въпреки че ГДБОП от месеци разследвала.

Борислав Колев беше разпитан от прокурори на 21 декември, а на 22-и повторил обясненията си пред съдия.
Борислав Колев беше разпитан от прокурори на 21 декември, а на 22-и повторил обясненията си пред съдия.

“Нещо повече - Борислав Колев три пъти е отказал да даде обяснения в ГДБОП, а при разпит пред наблюдаващите прокурори е изказал съмнения относно работата на служителите ѝ”, казаха от прокуратурата.

Той даде обяснения едва на 21 декември. Тогава Колев близо три часа и половина бе разпитван от прокурори. По желание на бившия данъчен първите 40-50 минути на него присъства и главният прокурор Иван Гешев. Тогава 42-годишният мъж поискал делото срещу него да бъде прекратено.

На следващия ден той повторил обясненията си и пред съдия от Софийския градски съд. Посочил конкретни имена на хора и фирми. Проведен бил и следствен експеримент. Той бил свързан с мястото, където Колев оставил парите. За него той дал частични обяснения.

Заради разследването за милионите шефът на ГДБОП Калин Стоянов има обвинение за оказван натиск върху наблюдаващите прокурори. Той настоявал те да не протестират домашния арест на Колев и да махнат забраната му да напуска страната.