Българската банка за развитие (ББР) ще обяви утре, 4 януари, нов продукт, който е насочен към сектора "Туризъм", където има затруднени оператори. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по БНР. Пакетът ще бъде представен съвместно с министерствата на туризма и на иновациите, като става въпрос за нов кредитен инструмент, който да облекчи хотелиерския и ресторантьорския бизнес. По късно и от банката дойде съобщението за събитието. 

По думите на Лорер с ББР се работи активно за създаване на подобни продукти и в земеделието, и в още някои отрасли - "с което се надяваме да можем да зарадваме българската икономика в близките седмици".
Министърът коментира и икономическия растеж през 2022 г. Според него е постижимо той да бъде пет процента. Според него ролята на новото министерство на иновациите е да има проактивна стратегия за развитие на чуждестранни инвестиции и централизирано управление на финансовите ресурси на държавата, които да стимулират инвестициите чрез иновации.

"Трудната бюрократична обстановка и корупцията на различни нива в администрацията предполагат затруднен режим на инвестиране в България. Докато не променим регулаторната си рамка, която позволява да се създава и оперира чист бизнес, който да работи в предвидима среда, това няма да се промени. Смятаме, че през новата година тази нова стратегия ще започне да носи своите плодове", заяви още министърът.