RAX (Rax.bg) - един от първите хостинг доставчици в България, обяви нови услуги за колокация на публично достъпни и частни сървъри с 24-часова поддръжка в Атина, Братислава, Будапеща, Букурещ, Лондон, Милано, Ниш, Прага, Солун и Франкфурт.

Доставчикът на колокация, хостинг, дата център и облачни технологии RAX (Rax.bg) обяви, че от 10 януари 2022 г. предлага колокационни услуги на публично достъпни и частни, вътрешнофирмени сървъри в 10 европейски града. Новите центрове за съхранение на данни на компанията се намират в Атина, Братислава, Будапеща, Букурещ, Лондон, Милано, Ниш, Прага, Солун и Франкфурт. Услугите, достъпни в тях са два вида - “Колокация с пълно управление” и “Колокация без управление”. Разликата е, че при услугата “Колокация с пълно управление” доставчикът поема техническата и системна администрация на сървърите на клиентите си.

“Поради логистични и бизнес причини редица български фирми имат необходимост да съхраняват сървъри и данни в различни географски точки на Европа. Колокационните ни услуги в 10 европейски града дават възможност на клиентите ни да съхраняват технологична инфраструктура по-близо до пазарите, които обслужват,” обясни технологичният директор на Rax.bg Данаил Стойчев.

Според доставчика българските фирми ще имат по-ниски разходи за електроенергия в редица от новите колокационни центрове на компанията, в сравнение с България. “Промените на енергийния пазар в България от години се изразяват единствено и само в увеличаване на цените и тежестта върху бизнес потребителите. Това намалява конкурентоспособността на българските фирми и ги принуждава да търсят алтернативни решения”, казват още от доставчика на дата център услуги. С отварянето на новите десет колокационни центъра от компанията дават възможност на редица български фирми да съхраняват сървърите и технологичното си оборудване при изгодни, прогнозируеми условия в геолокации с бърза интернет свързаност до България.

В стандартния план за колокация на 1U сървър влизат 100 мегабита или 1 гигабит Интернет свързаност (в зависимост от геолокацията), определена квота за трансфер на данни - не по-малка от 5 терабайта, специфични конфигурации за публична и частна Интернет мрежа, 75 вата включено ел. захранване, IPv4 и IPv6 интернет протокол адреси и 24-часова поддръжка, чиито параметри варират според центъра за съхранение на данни и изискванията на клиентите.

В България RAX предлага колокационни услуги в центрове за съхранение на данни в София и Пловдив. В тях, освен колокация на сървъри за публична и частна, вътрешнофирмена употреба, доставчикът предоставя и услугата Disaster Recovery Колокация. Тя обезпечава ИТ инфраструктурата на фирми срещу инциденти, бедствия и аварии.

В края на 2021 г. компанията обяви хостинг услуга “WordPress Уеб сайт с управление”. Тя включва: техническа поддръжка на софтуерни версии и инсталирани приложения; защита срещу неоторизиран достъп до WordPress системата; защита срещу мрежови атаки от вида “Denial of Service”; вътрешна оптимизация на WP сайта; тестване на софтуерния код за грешки; подобряване на индексирането на уебстраниците от Интернет търсачките; отстраняване на недостатъци като празни маркери за мета заглавия, дублирани мета заглавия, празни маркери за мета описание, дублирани етикети с описания на мета, мета ключови думи и други грешки, които трябва да бъдат коригирани; проверка и подобряване на мобилната версия; проверка за дублирани URL адреси и прекъснати връзки към уебстраниците; проверка и корекция с всякакви настройки за локализация, които се нуждаят от подобрения. Услугата “WordPress Уеб сайт с управление” е достъпна във всички нови 10 европейски геолокации за колокация на сървъри и технологично оборудване.