Проектът за инсталация за производство на енергия от РДФ на София е трета фаза от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на територията на Столична община. През април 2020 г. проектът беше одобрен от Европейската комисия. Изграждането на инсталацията се съфинансира с безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 на Европейската комисия, както и със средства от Европейската инвестиционна банка. Одобрената технология отговаря на най-високите европейски екологични изисквания и норми за сигурност. Това се казва в становище на Столичната община относно изказването на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че вместо да има завод за горене на отпадъци в центъра на София, това да се прави по най-висока технология в Маришкия басейн.

До настоящия момент проектът е преминал през етапите за избор на технология и площадка, изготвяне на проект, оценка за въздействието на околната среда, обществени обсъждания, изготвяне на ПУП за строителството, подготовка на документи за кандидатстване и осигуряване на финансиране. Проектът е разработен от международно признатата компания Ramboll A/S и е преминал през 2-годишен период на оценка от компетентните институции на национално и на европейско ниво, пише още в позицията на общината.

Съгласно одобрения проект електроенергията, произведена от РДФ-инсталацията, се предоставя на националната електрическа мрежа, а топлинната - на топлофикационна мрежа на София. Новата инсталация ще бъде заместваща мощност на част от старите амортизирани високоемисионни съоръжения на „Топлофикация София“ ЕАД, като ефектът от това е намаляване на замърсяването на въздуха.

След оповестяване на информацията, че от Националния план за възстановяване и устойчивост е отпаднал проект за парогазова централа в Маришкия басейн, Столичната община предложи включване в плана на проекта за модернизация на „Топлофикация София“. Проектът включва изграждането на нови когенерационни мощности и възможност за преминаване на зелен водород. Той е разработен съвместно с Американската агенция за търговия и развитие.

Планът за модернизация е изготвен изцяло в съответствие с европейските енергийни политики и принципите за кръгова и нисковъглеродна икономика и ще превърне „Топлофикация София“ ЕАД в ключов партньор на правителството и Столичната община в опазването на околната среда, осигурявайки зелена енергия за над 1 милион жители на София.