Имаме нова схема за компенсиране на бизнеса - като процент от цената и твърда компонента

Информацията за износ на газ от Чирен е получена от официални източници, така че е дезинформация

Ще търсим вариант субсидията на партиите - да не зависи от броя депутати и кметове, а да осигури само минимална издръжка на офис и сътрудници

Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Не 75% бяха тема за спор, основният проблем бе е да има таван, или да няма. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред bTV. Той отказа повече подробности, тъй като все още не са изчистени всички детайли.

Василев отказа да се ангажира с прогноза кога ще бъде отменен мораториумът. Но подчерта: „ Безпрецедентен е ресурсът, който се дава за компенсации- за 4 месеца говорим за над 2 милиарда лева“.
Помощ ще получат битовите потребители на газ. 200 млн. лв. ресурсът е заделен за тях, като част от тези 860 млн. лв. за помощ. Схемата се разработва, посочи Василев и отказа повече подробности. Той посочи че времето за компенсиране ще е от декември до март.
Няма фалити все още при бизнеса и не очаквам да има, категоричен бе Василев. Това е една от причините за мораториума. Ще има промени в наредбите и закона за енергетиката, които ще определят какъв тип сделки може да има на борсата, обезпечения, гаранции, типови договори на търговци с клиентите, а ако търговец откаже да изпълнява договора, може да се отнеме лиценза, обясни още той.
Василев припомни, че КЕВР трябва да анализира разходите, и припомни историята от 2013 г., когато излезли доста неефективни разходи- 240 млн. лв. разходи за външни консултанти, 100 млн. лв. по неправилно приложена директива. И така от искане за 20% повишаване на цената на тока, се стигнало до 5%, припомни той.
По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния и твърденията, че той е жертва на дезинформация, Василев обяви, че информацията до него е дошла от официални източници - ДАНС и икономическа полиция. Той ще изчака завършване на разследването, която да потвърди информацията и тогава ще се реши какво следва от това за замесените лица.
Добавките към пенсиите, за да се изравнят януарските с декемврийските ще се изплащат през февруари, повтори Василев по повод пенсионния казус.
По повод обвиненията на бившият вицепремиер Николай Василев, че са изхарчени малко под 9 милиарда, Василев изброи отново - 450 млн. лв. за бизнеса, 750 млн. лв. за пенсиите, неизползвани средства - 410 за енергията, 4,1 млрд. лв. са разходите за заплати и издръжка на министерства, 400 млн. лв. средства по актуализацията, 860 млн. лв. са за помощ за ток и газ. Той обобщи, че 2,8 милиарда лева, които не са били използвани ще се използват тази година.
По въпроса със субсидията на партията, Василев уточни, че частта от нея в размер на малко над 600 хил. лв. ще се използва от ПП, а не от партията на Николай Камов, каквито твърдения се появиха. Той обаче подчерта, че не одобрява финансирането чрез субсидия, което е свързано с това колко депутати имаш и колко кметове. И се обяви за някакъв тип субсидиране като минимална издръжка на офис и сътрудници и до там. „Надявам се г-н Трифонов да постави въпроса за дискусии в парламента и да се стигне до добро решение“, каза Василев.