Министерство на отбраната вложи над 2.8 млн.лв. в ремонт на битов корпус за срочната служба

С официална церемония в Националния военен университет "Васил Левски" бяха приети първите 94 резервисти, които ще служат 6 месеца в доброволната казарма.

"Днес е наистина знаменателен ден, тъй като сме в началото на изпълнение на една програма на МО, целяща повишаване състава на резерва на въоръжените сили и повишаване на броя на хората, които са решили да се присъединят към състава на БА. Започваме този пилотен проект в НВУ, в двата му факултета във В.Търново и Шумен, с надеждата, че ще бъде успешен и че българските граждани, които са проявили желание да се обучават и да бъдат подготвени за задачите за защита на националната сигурност, ще бъдат достатъчно много и да се попълни текущия некомплект от военнослужещи", каза зам.-началникът на отбраната ген. лейт. Димитър Илиев.

"Очакваме тази програма да се развие и оттук- нататък резултатите да са все по-добри", коментира и зам.-министърът на отбраната Александър Петков.

От 290 кандитати, след подбор и сито за пригодност, военна подготовка започват 128 мъже и жени. Те са на възраст от 20 до 39 г. Сред тях 14% са висшисти, 84 на сто имат средно образование, а 2% са с основно. Има ИТ специалисти, графични дизайнери, готвачи, даже таньорка на модерен балет. "Всички са мотивирани да продължат службата си в армията след приключване на договорите им", посочи подп.Стефан Маринов, началник на Център професионално и продължаващо обучение в НВУ.

"В район Велико Търново ще премине подготовката за квалификация автоматчик. А в район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване квалификация номераторазчет", посочи подп. Маринов. 1100 лв. ще е заплатата, докато трупат военни и тактически умения.

"Приемам го като предизвикателство за дисциплина и за всичко останало. Възнамерявам да продължа след това да работя в армията, защото на този етап това ми харесва.Дори нямам представа какви ще са парите, но като отношение, като дисциплина, като работа, ще е по-добре", казва 34-годишен новобранец от Харманли, работил като охранител.

"Тук съм, защото искам да служа на страната си. Някой трябва да го има този порив,за да може другите да са сигурни, че има кой да ги пази. Искам да се развивам, да науча много неща, да съм способна да си защитя страната и хората, които не могат да си помогнат сами на себе си", казва 34-годишна пловдивчанка, която е работела като танцьорка.

"Винаги съм знаела, че моето място е тук, като призвание може би. Знам, че трябва да правя нещо различно", допълва 26-годишна специалистка по тестване на софтуер от Бургас.

За да приемат първите срочно служещи, военното министерство е инвестирало над 2.8 млн. лв. с ДДС в ремонт на битов корпусвъв военното училище. Обзавеждането и оборудването е за още 479 хил. лв., а общо доставката на мебели в университета струва на държавата 1.76 млн. лв. 9.78 лв. е храноденът на един резервист - с 5 компонентна закуска и минимум 4502 калории на ден.

През първия месец резервистите ще преминат начална военна подготовка. След това имат два месеца специална военна подготовка за придобиване на квалификации.

Доброволната военна служба ще завърши с три месеца колективна подготовка до ниво взвод, обясниха от военния университет.

"Изискванията към тях са същите, като към кадровите военнослужещи. На всеки етап ще полагат изпити и ако не се справят договорът им се прекратява. Не дължат неустойки на държавата", уточни шефът на военния университет бриг.ген. Иван Маламов.

Следващият период, в който ще се проведе срочната служба в доброволния резерв, ще започне през юли 2022 г.