Договор за стаж и работа след завършването с болница, оръжеен завод, предприятия за електроника, винпроми или БДЖ осигурява безплатно висше образование. Държавата заплаща изцяло или отчасти следването в 96 специалности срещу ангажимент на студентите да работят в България.

Списъкът на специалностите, работодателите, които участват в програмата, и университетите е достъпен онлайн, обясниха от образователното министерство.

“Арсенал” АД например е готова да назначи студенти по машиностроене, мехатроника, машиностроителна техника, метрология и измервателна техника, хидравлична и пневматична техника, авиационна техника и технологии, полимерно инженерство. Болницата “Аджибадем Сити клиник” пък има нужда от един студент по медицина, 8 медицински сестри, трима медицински лаборанти и петима рентгенови лаборанти. Сред работодателите, които имат право да сключват такива договори, са много от ВиК дружествата, винпром и др.

Списъкът на специалностите, за които държавата покрива разходите за обучение, се изготвя по висши училища, форми на обучение и брой студенти спрямо нуждите на пазара на труда. Той се актуализира всяка година според заявките на бизнеса. За 2021 - 2022 г. 154 фирми са заявили нужда от 975 специалисти.