- 80% от леглата не са били използвани миналата година, сочи статистиката

- Някои вдигат нощувките, не издържат на скъпия ток

“Хотелиерският бизнес е в будна кома и няма скоро да излезе от нея.” Така Тома Томов, притежател на новопостроен хотел в началото на район “Тракия” определял пред служителите си състоянието на бранша, разказаха те пред “24 часа”.

Сградата няма да заработи скоро по предназначение и собственикът смятал

да избие

вложенията си,

като отдава част

от помещенията

за офиси

на фирми, а апартаментите - под наем. Пандемията попари ентусиазма на инвеститорите и направи бизнеса особено непривлекателен. Всеки работен ден хотелите трупат все повече загуби, коментират от собственици.

В Пловдив например почти през цялата 2021 година 80% от легловата база е стояла празна, сочат данните на местното Териториално статистическо бюро.

Затова доста от стопаните на хотели в града са предпочели или да ги затворят, за да не трупат загуби, или да ги обявят за продан.

Поне 29 от местата за настаняване в града търсят купувачи чрез агенции за недвижими имоти. Брокери казват, че интересът не е особено голям и това принуждава собствениците да свалят цените.

Сравнително новият хотел “Бордо” на бул. “Копривщица”, който има над 22 стаи и апартаменти, се продава за 1,5 млн. евро. Собственикът му Наско Аршинков призна пред “24 часа”, че от началото на пандемията работата е намаляла, но има и лични причини да се раздели с имота. Смята, че правителствените програми за туризма помагат, но само донякъде и

няма как да

се преодолеят

загубите

единствено с

държавната

помощ

На метри от Панаира се намира хотел “Норд”, който е на пазара от няколко години. В началото цената му беше 1,1 млн. евро. В момента се предлага за 765 000 евро. Още в началото на пандемията един от съсобствениците - Христо Гюлев, обяви, че търсят купувач, но не на всяка цена.

“Затворихме заради ковида. В момента целият бранш е в много тежко положение, а правителствената помощ 60/40 e истинска подигравка”, коментира Гюлев пред “24 часа”. (Виж интервюто с него.)

Той е собственик на още два хотела в Стария град и признава, че от държавата е получил по 6500 лева помощ за цялата календарна 2020 година. А за м.г. помощта, която чака, ще бъде 1,14% върху оборота - за база се взема годината преди пандемията - 2019.

Още един сравнително нов хотел вече е обявен за продан чрез агенция. Бутиковият “Фламинго” в кв. “Христо Смирненски” се предлага за 740 хил. евро. Собственикът Стефан Кирев твърди, че

първата година

на пандемията е

била убийствена

През 2021 г. нещата малко живнали. Въпреки това хотелът се пълни не повече от 30% от капацитета си.

“Бизнес средата в момента е силно влошена – скъп ток, намалена работа”, коментира той. Освен това помощта 60/40 въобще не стигнала до тях. “Имаше 12 неизпълними изисквания, като основното беше липса на задължения. Кой бизнес кандидатства за помощ, ако не е в нужда?”, пита Кирев.

Още 7-8 хотела в центъра и в Стария Пловдив също търсят купувачи. Цените им варират от 30 хил. до 750 000 евро.

“Скептична съм, че тези имоти скоро ще намерят нови собственици”, казва Дафина Гудова, която е регионален председател на Националното сдружение на асоциацията за недвижими имоти. Според нея никой в момента не смее да влага пари в собственост, която няма да донесе възвръщаемост.

За да се спасят поне отчасти от загубите, от началото на 2022 г. действащите хотели под тепетата са започнали постепенно да покачват цените на нощувките.

“Пазарът налага повишаването”, обяснява Димитър Димирев, управител на малък хотел в центъра. “Значително скочиха цените на ред продукти и най-вече тази на електроенергията, която е три пъти над предишната, казва той.

На места поскъпването достига до 10-15%, другаде е 2-3 %. Дали това ще е единственото увеличение за тази година, никой не може да прогнозира.

Хотелиерът Христо Гюлев

Христо Гюлев
Христо Гюлев: След 2019 г. чакахме наплив от туристи, тръгнаха много мащабни проекти

Конкуренцията обаче се засили, а пандемията ги уби

- Г-н Гюлев, вие от много години сте в хотелиерския бизнес. Какво е състоянието на бранша в момента?

- Първата ми инвестиция беше през 2005 г. Тогава построихме в съсобственост 50 на 50 хотел “Норд” на колелото на Панаира. През 2012 г. открихме хостела в Стария град, който попадна в класацията на Lonely planet за 10-те най-добри хотела в света. И през 2017 г. открихме още един хотел отново в Стария град.

В Пловдив ситуацията е много особена, тъй като след 2019 г., когато градът беше европейска столица на културата, тук се очакваше огромен наплив от туристи. Затова между 2017 до 2019 г. започнаха няколко много мащабни инвеститорски проекта с надеждата, че тази вълна ще продължи.

Беше планирано да стартират през 2020 – 2021 г. Но дойде пандемията. Някои бяха открити, други проекти бяха отложени. На практика в момента в града има много нови хотели, включително в най-високия клас – 4 и 5-звезди. В същото време спадът на посещенията, особено при чуждестранните туристи, е в пъти. Ситуацията е изключително тежка и предизвикателна за хотелиерите. Факт е, че в последните две години легловата база в града е била запълнена не повече от 20 до максимум 30 процента.

- Несбъднатите инвеститорски очаквания ли са причината в момента в Пловдив да се продават толкова много хотели?

- В голяма степен новооткриващите се хотели увеличават конкуренцията. Ако трябва да направя сравнение – ако паницата на хотелския бизнес в годините на пандемията е наполовина празна, то лъжиците, с които се гребе от нея, са поне с десет повече.

Само в Стария град, където основно работя, има два нови хотела в последната година. Непосредствено преди пандемията бяха открити още четири. Това е 50 процента ръст. В Пловдив предстои откриване на най-големия хотел в града, който по моя информация ще има над 200 стаи.

- Какви са прогнозите ви за бъдещето на този бизнес в Пловдив?

- Дано се окажа лош пророк, но предстои ситуация, подобна на тази в София. Много четири- и петзвездни хотели ще са принудени да продават на цените на тризвездни. Конкуренцията ще поевтини нощувките. Другият ход е да затворят или да продадат бизнеса. Но пазарът е динамичен и моята прогноза е, че 2022 г. няма да е по-различна от двете предходни пандемични години.

- Как оценявате държавната помощ в областта на туризма, който се оказа най-засегнат от пандемията?

- Помощ нямаше почти никаква. За 2 години нашите три хотела са получили общо от държавата 12 хиляди лева по програмата 60 на 40.

Хотелиерът Христо Гюлев: След 2019 г. чакахме наплив от туристи, тръгнаха много мащабни проекти