Само в “Ясна поляна” нивото е близо до 50%

През декември язовирите за питейно-битови нужди в страната остават пълни, като Министерството на околната среда на места дори е отпуснало по-големи количества вода за производство на ток.

Три пъти повече вода за електроенергия например са разписани в графика за ползване за януари от яз. “Искър” - 15 хил. куб. метра. С точно 10 хил. кубика се е повишил наличният полезен обем на язовира за месец и към края на декември той е 423 млн. Количеството вода за пиене за София остава същото - 12,3 млн. кубика. И към 7 януари водата в “Искър” запазва това ниво и в момента е 75% от общия му обем.

Наличният полезен обем в “Бели Искър” обаче леко е намалял към края на декември и затова отпуснатите количества за столицата са със 100 хил. кубика по-малко. В момента той е пълен 66,89%.

Нивото в “Среченска бара” обаче се е вдигнало - от 12 на 14,2 млн. кубика, което означава, че е почти 100% пълен. Въпреки това отпуснатите количества вода за пиене за Монтана и Враца остават същите.

Много голямо количество вода за ток са отпуснати и от “Христо Смирненски” - почти 3 млн. кубика, при положение че в графика за декември изобщо не е имало. Наличният полезен обем в язовира също се е повишил значително и в момента стига до 91% от общия.

В “Йовковци” няма промяна в нивото на водата - около 90% от общия му обем, както и в “Тича” и в “Асеновец” - около 70%. Язовир “Боровица” също остава почти 100% пълен.

Количеството вода в “Камчия” се е повишило с около 10 хил. кубика към края на декември, а към 7 януари - с почти още толкова, като в момента язовирът е запълнен 89%. Промяна в графика за ползването на вода от Варна и Бургас обаче няма.

Наличният полезен обем в “Ясна поляна” е близък до критичното ниво от 50%, затова за януари на Бургас са дадени 1,07 млн. кубика вода за пиене - със 100 хил. по-малко от предходния месец.

Язовир “Студена”, от друга страна, става по-пълен - към края на ноември наличният полезен обем в него е бил 13,6 млн. кубика, месец по-късно - 15,86 млн., а към 7 януари вече е достигнал 16,6 млн., което е 73% от общия обем. Поради тази причина министърът на околната среда е отпуснал със 100 хил. кубика повече вода за питейно-битови нужди на перничани. За “Топлофикация - Перник” също е отпуснато малко повече количество - 0,06 млн. кубика, а водата за “Стомана Индъстри” остава 0,05 млн. кубични метра.

Разрешените количества вода за ползване от яз. “Дяково” също са повече - от 1,2 на 1,4 млн. кубика, тъй като нивото му се е вдигнало до около 73% от общия обем.