През март пак ще обяснявате защо парите са по-малко, предупредиха ГЕРБ и ДПС

17 млн. лв. ще похарчи НОИ за месец, за да компенсира всички

Управляващите умуват как да прехвърлят добавките към социалното подпомагане

Общо 1 068 000 пенсионери са получили по-ниски суми през януари, отколкото през декември въпреки преизчислението на пенсиите и новия COVID бонус от 60 лв.

Пострадали са доходите на близо половината от пенсионерите в България, стана ясно при изслушване на шефа на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов в социалната комисия в парламента.

Всички ощетени ще получат доплащане за разликата през февруари. Това на месец ще струва 17 млн. лв., показват сметките на НОИ.

668 хил. от ощетените възрастни са с пенсии за осигурителен стаж и възраст. При тях разликата спрямо декември стига до 60 лв. по-малко въпреки бонуса от 60 лв., който отпусна правителството за януари. 109 хил. пък са ощетените с непълен стаж, те получават 85% от минималната пенсия и при тях ощетяването е с 50 стотинки.

При възрастните с пенсия за инвалидност със степен на увреждане до 70% са засегнати 206 хил. души. При тях ощетяването е с под 1 лв.

От най-пострадалите са хората, вземащи социални пенсии за старост. От Коледа тя стана 170 лв. и заедно с добавката за коронавируса от 60 лв. се получава 230 лв. През последните три месеца на 2021 г. бонусът обаче бе 120 лв. и така

хората със

социална пенсия

общо вземаха

268 лв.

На тях държавата през февруари ще изплати 38 лв. компенсация.

Общо 17 млн. лв. ще задели през февруари НОИ, за да покрие разликата на ощетените пенсионери, обясни Иванов пред депутатите.

Пенсионерите не са “ощетени”, макар това да не личи от плащанията им за януари, коментира пред комисията зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Всъщност пенсиите им са осъвременени, тъй като всяка година стаж вече се изчислява с коефициент 1,35, а не 1,2, както бе през 2021 г., разясни той.

Сумата от 17 млн. лв., която ще се отдели за коменсация на пенсионерите през февруари, е минимална за НОИ предвид бюджета на институцията, посочи председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев. Според него COVID добавката към пенсиите е грешка, а

до ощетяването

се е стигнало

заради

предизборно

надцакване

“Сега е много трудно да бъде намалена тази добавка или да бъде премахната, предвид че пенсионерите я разглеждат като част от тяхната пенсия”, каза Арабаджиев и добави, че разчетите на управляващите са направени така, че нито един пенсионер в следващите 6 месеца да не взема по-малко пари спрямо декември миналата година. След това предстои детайлен анализ, с който ще бъде решено дали от 1 юли да има отново някаква COVID добавка.

Като “капан” определи опозицията обещанието на управляващите, че нито един пенсионер няма да получи по-малко пари, отколкото е вземал досега.

“Ако продължават тези добавки да се изплащат заедно с пенсиите, включително и тези компенсации, които ще бъдат добавени, това ще доведе до следния казус - февруари ще получат 2 компенсации плюс добавката от 60 лв. Март обаче ще получат една компенсация.

Със сигурност

ще има отново

объркване

и хората ще си мислят, че пенсиите им са намалени. Да не говорим за юли, когато добавката от 60 лв. изобщо няма да е там”, предупреди бившата социална министърка и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева.

Тя предлага добавките към пенсиите да бъдат извадени от бюджета на НОИ и да бъдат изплащани през Агенцията за социално подпомагане. Другият вариант е да се изплащат на различни дати, за да не се получава объркване - кое е размерът на пенсията и кое е добавка с временен характер, обясни още Сачева.

На същото мнение е и Хасан Адемов от ДПС. Според него пенсионерите ще останат объркани, докато добавките не преминат към социалното подпомагане.

“Ние смятахме, че този 1,6 млрд. лв. преизпълнение на приходите в държавния бюджет, както беше заявил министърът на финансите тогава Асен Василев, може да бъде разпределен по алтернативен начин. Служебният кабинет беше предложил един начин, ние предложихме със същия финансов ресурс и с увеличение на приходите в бюджета на ДОО да може да бъде изплатена тази допълнителна добавка. Механизмът обаче за изплащане на тази добавка заедно с пенсиите доведе до ситуация, в която

непрекъснато

трябва да

обясняваме защо

има по-малък

размер на

пенсиите”,

обясни Адемов.

От управляващата коалиция обещават още тази седмица да започнат обсъждания как законово добавките към пенсиите да бъдат прехвърлени към социалното подпомагане.