Общо 39 руснаци и 20 души от Близкия изток са основният контингент чужди инвеститори, които са се възползвали от защитаваната дълго време от ГЕРБ и ДПС схема със "златните паспорти". Това показват данните от разследване на Mediapool по темата.

Общо 103-ма "инвеститори" в България са успели да се докопат до български паспорт, което им дава възможност за свободно движение в целия ЕС. През последните години на седем от т.нар. инвеститори гражданството е отнето, защото службите са извършили проверка и са открити фрапантни нарушения.

Най-честото основание за отнемане на паспорта е, че новоизпечените "български" бизнеснеми са били крайно нетърпеливи да си върнат парите. В общия случай инвеститорите са купували държавни ценни книжа (т.е. държавен дълг) за минимум един милион лева, за да получат право да кандидатстват за "златен" паспорт. ДЦК-ата обаче са продавани още преди настъпването на
датата на падежа им, за да може инвеститорите да си приберат и парите, след като са взели паспорта.

В момента има 96 "инвеститори", които все още притежават български паспорт - 40% от тях са руснаци. От страните от т.нар. Близък Изток са други 20 души. Има четирима ливанци и четирима иранци, трима египтяни, либиец, йорданец, иракчанин, алжирец, има инвеститор от Йемен, един саудитец... Двама сирийци са инвестирали в България в разгара на гражданската война в тяхната
страна между 2015 и 2017 година.

Любопитно е как 57-годишен мъж със сирийско и руско гражданство е успял да получи и трети паспорт – този път български. Има мъж без гражданство (апатрид), който е решил да инвестира и се е сдобил с родина - България.

Сред представителите на бившия съветски блок по-осезаемо е присъствието на казахстанците (седмина) и украинците (четирима), които са получили златни паспорти. Има осем китайски инвеститори със "златен" български паспорт, трима индийци, двама пакистанци и един виетнамец.

"Златни" паспорти са получили и бизнесмени от екзотични дестинации като Чад, Бурунди, Бангладеш, Доминиканска република. В тази компания на получатели на "златни" паспорти попадат четирима американци, един израелец и един турчин.