Над 5 милиона похарчени за хонорарите на 2612 взети на граждански договори

3826 служители в администрацията на министерствата и агенциите са били изчегъртани от двата служебни кабинета начело със Стефан Янев през миналата година.

С 90 повече са служителите, назначени от двата кабинета, които управляваха с указ на президента Румен Радев, докато бъде съставено редовно правителство.

Това показва справка за освободените и напуснали сами служители в централната администрация от май до декември 2021 г.

Справката е предоставена от сегашния министър-председател Кирил Петков в отговор до депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. Самата тя бе сред сменените още от първото служебно правителство. До 14 май Трифонова заемаше поста на изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Тя бе уволнена от тогавашния служебен министър на икономиката Кирил Петков, защото в продължение на половин година не била привлякла нито една чуждестранна инвестиция.

Трифонова се оплака пред медиите, че уволнението ѝ е направено “грубо”. Обясни, че не е била политическо назначение на ГЕРБ, а е на поста като експерт. Половин година по-късно тя влезе в кандидатдепутатската листа на партията на Бойко Борисов в Плевен.

С 90 души повече от “изчегъртаните” пък са назначените от двете служебни правителства в администрацията.

За 7 месеца служебни кабинети на Румен Радев държавният апарат е претърпял сериозни кадрови трусове: 1528 души уволнени; 2298 души сами са напуснали; 271 души на ръководни длъжности са поискали да бъдат понижени, написа Трифонова във фейсбук в сряда, като публикува отговора на премиера Кирил Петков. И допълни, че “за сметка на това Румен Радев си е назначил 3916 души”.

В допълнение на това на граждански договори са взети на работа още 2612 души, за които за 7 месеца държавата е похарчила над 5 млн. лева за хонорари, изнася още данни Трифонова.

Най-голямо прочистване е имало в Министерството на вътрешните работи, където Бойко Рашков е прекратил едностранно правоотношението с 682 служители, а на тяхно място е назначил нови 1111.

Повечето от новоназначените служители на МВР са преминали конкурси преди встъпването във власт на първия служебен кабинет през май миналата година, коментираха от вътрешното ведомство. Оттам припомниха, че МВР има свободни близо 4000 позиции.

151 души, освободени от администрацията, водят дела, като общите суми на техните претенции възлизат на 357 521 лева.

Десислава Трифонова
Десислава Трифонова