Екологичният министър Борислав Сандов дебатира в Кресна казуса с боксуващия от години път през дефилето. Сандов обяви публично, че автомагистрала "Струма" не трябва да минава през самия пролом. В профила си във фейсбук той обясни за своето посещение в града.

"Срещнах се с кмета на Кресна Николай Георгиев, с представители на местната общност както и с природозащитници от "Да спасим Кресненското дефиле/Save Kresna Gorge". На тези срещи обсъдихме на какъв етап е процедурата по довършването на магистрала Струма в последната й част - при района на Кресна. Видях обединени мнения по въпроса за това, че магистралата не трябва да минава през самия пролом, а да се изгради по вариант, предвиден и в самото начало на проекта", обяви министърът.

"Заради действията на правителствата на ГЕРБ тази част от магистралата се забави твърде дълго. Европейската комисия, както и комитета по Бернската конвенция също смята за увреждащ варианта за преминаване на трасето в дефилето. Такова мнение съдържа и решението на Общинския съвет в Кресна от гласуване преди около година", каза Сандов.
Местните хора коментират, че пътят няма да се построи по време на това правителство.

Сандов бе и в района на Мелник, в подножието на Мелнишките пирамиди и вида мястото, на което багер унищожи част от природната забележителност. Преди дни той получил сигнал за багер, копаещ и подравняващ място за паркинг и веднага изпрати проверка.

Борислав Сандов
Борислав Сандов