Мораториумът върху цените на тока, парното и водата трябва да падне възможно най-скоро, обяви по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски.

Мораториумът беше напълно излишен, защото ефектът от него дори и да се забави, ще бъде негативен. Ако се приложи последното решение на КЕВР и намаление на ДДС, топлинната енергия ще се повиши с 11%, а тока ще поскъпне с 1,5%", каза Хиновски. Той коментира и ситуацията в държавното газово дружество "Булгаргаз". В края на работната седмица на проверка в компанията влезе ДАНС заради цените на горивото.

Според информация на Хиновски руският газов доставчик "Газпром" води в момента преговори с друго дружество у нас, което да продава синьо гориво вместо "Булгаргаз".

"За мен е притеснително, че "Булгаргаз" се готви да предлага основните си количества на газовата борса чрез свое търговско дружество. Тогава компанията няма да носи дългосрочните договори с "Газпром". Ще стане държавен търговец", обясни Хиновски. Това ще стане ясно, ако "Булгаргаз" не успее да сключи нов дългосрочен договор с "Газпром". Експертът коментира и казуса с топлофикацията в София и нейното тежко финансово състояние.

"Трябва да бъде ясно на всички, че Топлофикация-София е стратегическо дружество свързано със сигурността на София. Спирането му би било апокалипсис в Столицата, няма достатъчно мощности, които да компенсират загубата на топлинната енергия. Електрическите мрежи няма да издържат", каза Хиновски.
По думите му общинското топлофикационно дружество има нужда от сериозни реформи, така че да работи по-ефективно. Включително и да се мисли за смяна на горивото.

Преди дни Хиновски участва от името на ИТН в експертен коалиционен съвет за промяна на състава на КЕВР. Енергийните специалисти обсъждаха дали да бъде сменен само председателят на ведомството Иван Иванов или цялата комисия. Както и какви ще са допълнителните критерии за избор на нови членове. Мандатът на досегашния председател Иван Иванов изтече преди повече от година и половина. Оттогава бяха проведени два конкурса като и двата се провалиха поради липсата на кандидати.

Експертите очакват двуцифрена средна инфлация заради поскъпването на горивата в световен мащаб.

Хиновски коментира и възможността за спиране на руския газ към Европа. По думите му това е малко вероятно, защото Русия в момента намалява със своите доставки общите цени в Европа.