Ще ми липсва много, тъжна е почетната му клиентка балерината Русалия Кирова

Дотук бяхме, в неделя затваряме. Така жената, която е на смяна в едно от най-добрите кафенета в центъра на Пловдив, съобщи лошата новина. От дни на витрината има надпис "Продава се".

Заведението, собственост на сина на Христо Бонев Радостин и на съдружника му от Гърция Михалис, просъществува 4 години. Но високите разходи направили бизнесът им невъзможен. 5000 лева бил наемът на малкото помещение, в което дори няма и WC, а месечната сметка за ток е 2500 лева. Към тях се прибавят 3000 лева за заплати на двама души и осигуровки. А дневният оборот не надвишавал 200-300 лева. Отделно се иска непрекъснато зареждане на стока, която не е евтина, защото се доставя директно от Гърция.

Именно с нея беше прочуто заведението  - с гръцките сладкиши като портокалопита, топлите баници със спанак и сирене фета (спанакопита), ядките, соленките, меломакароните. Отделно кафето беше много класно и това превърна балерината Русалия Кирова в постоянен клиент на заведението. Сега тя е тъжна, тъй като всеки ден около 11 часа беше там и се срещаше с приятели. Мястото е удобно - в бившия хотел "България".

"Ще ми липсва много", признава Русалия. Освен заради хубавото кафе ходела и заради сина на Христо Бонев, защото е приятелка с легендарния футболист. Зума също лятото се отбиваше да изпие едно гръцко фпапе или еспресо фредо. Там съпругата на Ди Киро често се засичала и с почетния консул на Италия Джузепе Де Фраческо, който не пропускал да я почерпи.

"Скоро по едно и също време се засякохме с него, с колоритния ресторантьор Янис Хадзигеоргиу и д-р Константин Зисов. Тримата се надпреварваха кой да ме черпи. Казвам им: "Чакайте, бе! Мога сама да си го платя. При това ползвам отстъпка като почетен клиент", разказа със смях съпругата на ДиКиро.

Именно в това кафене завързала приятелство с латвийката Вика, която често сядала там. Тя живее в емблематичната къща с кулата над Античния театър, където навремето се снима филмът "Клиника на третия етаж". Съпругът на Вика бил американец и той идвал също в заведението. В гръцкото кафене Русалия се запознала и с двама симпатични съпрузи - пловдивчанка и италианец, и всеки ден заедно обменяли по някоя приказка. 

"Вече не зная къде ще ходя. Не искам да посещавам заведения с много народ. А това беше мъничко, кокетно в идеалния център на Пловдив", казва Русалия.

Съдружникът на Радостин Бонев Михалис се прибирал в Гърция. "Наистина няма работа, а разходите са непосилни", призна пред "24 часа"  Радостин. Казва, че има вероятност да преместят заведението, ако намерят по-подходящо място с поносим наем. Балерината Русалия Кирова на път за любимото си кафене.

Балерината Русалия Кирова на път за любимото си кафене.