"Нашият пазар е най-малко либерализиран, цените са високи не само у нас, а и в Европа, но навсякъде има компенсации за бизнеса, и същите тези средства се връщат обратно на бизнеса, единствено в България няма. За октомври и ноември при 400 лв. имаше 110 лв., за декември е 0, не се знае кога ще получи някаква." Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в предаването "Неделя 150" пред БНР.

"Търсят се аргументи да се смени ръководството на "Булгаргаз" - обясни Добрев. - Тя бе фалирала компания, намалихме цената на газа с над 40% благодарение на промяна на формулата, това е в основата на успеха, това не се нрави на новите управляващи. Искат да има 3-4 посредника и тези 2 млрд. оборот и 100 млн. лв. печалба да си я разделят, правителството започва да фалира Булгаргаз."

"Резултатите от руския газопровод от година и половина показаха, че е печеливш, тоест това е било правилно решение - отбеляза той. - 4-5 години ще върне инвестицията."

Защо не се внася азерския газ, целта е да се смени ръководството, азерски се внася колкото може. 

На въпрос защо се внасят една трета, той каза, че ще се доставят на входна точка интерконектор с Гърция, но такава нямаме и започва да се преговаря да се прекара през друга тръба, те приемат една трета. Каква е логиката да ни дават една трета на ниска цена, ако могат другите две трети да ги продават на по-висока цена. 

На въпрос защо няма интерконектор, той обясни, че проблемът е в мениджмънта е на компанията, защото е имало политическа воля. Въпреки това от 2009 г. такъв няма. 

На 1 януари трябваше да потече газ и ако я имаше трябваше да получаваме по 1 млрд. куб. м от нея, посочи той.