Българският пазар буквално е залят от чужда продукция, каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/ Теодора Кръстева.

"Купуваме зеленчуци, оранжерийно производство, от Турция, Гърция, Република Северна Македония, Албания, Румъния, а браншът е в колапс", алармира тя.

Според нея причините се коренят във високата цена на газа, но браншът има и други проблеми, свързани с липсата на подкрепа за производството на български разсад, както и че големите търговски вериги правят собствени договорки и внос на продукция от трети страни, като пренебрегват българските производители.

Трябва ни помощ, но веднага - държавна финансова подкрепа за направените разходи. Там всичко е ясно и няма опасност от злоупотреба, заяви Теодора Кръстева.

40 милиона лева, но предоставени бързо, ще решат проблемите, смята тя.

Кръстева изрази оптимизъм от разговорите досега с новото ръководство на Министерството на земеделието, които, по думите й, говорят конкретно, изслушват и чуват. "И, дай боже, да видим скоро и резултатите", пожела Теодора Кръстева.