С около 6000 паркоместа може да се разшири зелената зона в София, ако платеният режим на паркиране бъде въведен в кварталите “Редута” и “Гео Милев”.

Такива намерения обяви във фейсбук кметът на район “Слатина” Георги Илиев, част от който са двата квартала. Той публикува и карта с евентуалните подзони в двата квартала.

“Знам, че тепърва ми предстои да отговарям на много въпроси по темата, и оставам на ваше разположение да отговарям на тях по всяко време, както и досега. Една от първите теми, които повдигнахте, беше тази, и в началото на 2020 г. проведохме допитване във всички квартали в района с изключение на “Яворов”, където хората вече ясно и документирано бяха заявили желанието си за включване. Тогава резултатите в подзоната “Гео Милев - Редута” бяха с лек превес на желаещите, но самият аз не бях убеден, че плюсовете на зоната превъзхождат опасенията, поради което реших да предложа първо да се въведе зона само в “Яворов”, обяснява Илиев. Според него зелената зона е не просто “регулиране на паркирането”, а с въвеждането ѝ се премахват излезлите от употреба коли и тези, които не са регистрирани в квартала. Други ефекти са ремонтираните тротоари и регулиране на движението.

Илиев добавя, че от Центъра за градска мобилност са поели ангажимент пред него 1/3 от приходите от зелената зона в района да бъдат инвестирани обратно в ремонт на тротоарите и местата за паркиране.

Затова район “Слатина” ще обяви ново онлайн допитване, което ще продължи 1 месец. В него хората с адресна регистрация в двата квартала ще могат да гласуват дали одобряват въвеждането на зелена зона, или не.

От ЦГМ вече са възложили изработване на схемите за паркоместата, за да може на обществените обсъждания, които ще се проведат в двата квартала, да ги представят предварително на гражданите.

Въвеждането на зелена зона се обсъжда и за кв. “Стрелбище”, но там процедурата е в начален етап, казаха от ЦГМ.

Зелената зона в София има 21 000 паркоместа, след като от 1 декември синята се разшири на 13 хил. паркоместа за сметка на тези в по-евтината. Последно към зелената зона бе добавен квартал “Зона Б-19” с 550 паркоместа.