Готов е проект за чисто нов отделен закон за колекторските фирми. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред медии след среща с потребителски организации.

Със закона се създава регистър на колекторските фирми. Ако те не се регистрират, ще бъдат глобени с 5о хил. лв. Забранява се прехвърлянето на задължения от един кредитор на друг, без преди това потребителят да е писмено уведомен. Новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане, различно от това към първоначалния кредитор - не може да се налагат допълнителни такси. Забраняват се телефонни обаждания между 20 ч вечерта и 7 ч сутринта, както и в почивни дни, като обажданията трябва да са през два дни. Забранява се тормоз, принуда, публикуване на обяви на публични места, уведомяване на роднини и познати.

Освен това кредиторът вече ще има право да оспори вземанията си, като това ще доведе до автоматично спиране на търсенето им от страна на кредитора, докато не се вземе решение от съда.
За нарушения глобите към колекторските фирми ще са между 10 и 50 хил. лв., а контролът ще се извършва от КЗП.

"Наясно сме срещу какво се изправяме - тук има оборот от 4 млрд. лв., знаем, че ще има отпор. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем. Хората имат нужда от закрила и държава", категорична беше министър Нинова.Законопроектът трябва да бъде внесен до няколко седмици.