Едни и същи документи и за къща, и за летище

Да се издаде разрешение за строеж за най-елементарно нещо - барака или курник, в Германия са необходими между 52 и 62 дни, докато у нас средната продължителност е 278 дни.

Това заяви в сряда председателят на Камарата на строителите в България Илиян Терзиев. Той и колегите му от още 5 браншови организации, свързани с проектирането и строителството, заявиха, че са написали нормативни документи, които предлагат на новото правителство за разглеждане, дебат и одобрение. (Виж инфографиката.)

Целта на промените е

да скъсят

инвестиционните

процедури

и да опростят

процеса,

който сега изисква много време, средства и усилия.

Режимът на одобрение у нас е най-тромавият в цяла Европа. За одобрение на обикновена жилищна сграда например в България трябват към 50 различни документа. За същата процедура във Великобритания властите искат 3 документа, а в Германия - 9.

Промените в подробните устройствени планове, каквито се правят сравнително често, се разрешават още по-бавно - за тях средният срок надминава една година.

България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж според анализите на Световната банка. В момента процедурата за разрешаване е една и съща както за къща, така и за летище или атомна централа, посочиха браншовиците.

Част от сложността идва от това, че непрекъснато правим промени в основния строителен закон - Закона за устройство на територията. Но има и други нормативни документи, които регулират строителния процес, например този за Черноморското крайбрежие, за устройството на Столичната община, Закона за регионалното развитие и други, което

вече е създало

пълна каша

в понятията

Затова браншът настоява за написването на отделен строителен кодекс, който да уеднакви термините и понятията.

Поправки трябват и в Закона за обществените поръчки, смята Савин Ковачев. В момента той позволява такова разтегляне на сроковете, че

един строеж

може да почне

година и

половина след

подаването

на офертата

Което при сегашното поскъпване на строителните материали прави работата много трудна. Ковачев в момента е юрист на строителната камара, но е бивш зам.-регионален министър, един от авторите на действащия Закон за устройство на територията, който е вече на 21 години. “Колкото и да си го харесвам като автор, този закон беше добър преди 20 години, вече има нужда от нов”, категоричен е Ковачев.