Имаме огромен наследен проблем с язовирите, който трябва да се реши. Това обяви министър-председателят Кирил Петков след заседанието на правителството. Много министерства са собственици на водоеми - на иконономиката, енергетиката, на околната среда и водите, на земеделието, на регионалното развитие, даже на отбраната. А  до този момент няма обща статегия как те да се управляват, а имаме ключови рискови и кризисни обекти, каза той. Затова кабинетът е решил да се създаде обща работна група, в която са министрите, които са собственици на водоеми, и да се изработи ясен механизъм за управлението им и "то в бърз порядък, за да не ни изненада пролетта", обяви Петков.

Той поясни, че за язовирите трябва да има ясни законови промени, тъй като нормативната уредба не била ясна. Имало много обекти с повече от един собственик,  непредадени язовири от общините към министерствата. Имало няколко министерства, които управляват един язовир.

"В момента имаме абсолютна бъркотия. Когато бях министър на икономиката имахме 430 язовира, които са в Държавната консолидационнна компания (ДКК), от които само 10 бяха ремонтирани, а те не са от 35-те най-опасни. Язовир "Огоста" би трябвало да е първият, който да е ремонтиран. За съжаление ремонтирахме малки водоеми някъде другаде. Освен това строителните документи не бяха изрядни. Така че наследяваме един ужасен пъзел от неуправлявани добре обекти, които са реален риск за населението, ако това продължи", каза още премиерът, но твърдо заяви, че са се заели да го оправят.

За  язовир "Огоста"  той поясни, че е вторият по големина. Самата стена не била критична, но имало индикации, че ако не вземат мерки в следващите няколко месеца, тази критичност може да се качи.

"Не можем да рискуваме повече и всеки да прехвърля към друго министерство. 35 са опасните, които сме изследвали само в Министерството на икономиката. До този момент няма регистър на всичките язовири и ясна стандартизация кой колко е опасен. Отделно има близо 180 язовира, които се ремонтират, без да е ясно с какви документации, докъде са стигнали. За съжаление много от парите в момента ги няма. В ДКК, на която държавата е дала 500 млн. лв., които след това са увеличени и стават близо 600 млн. лв., в момента парите ги няма, язовирите не са ремонтирани, не са приоритизирани, просто е абсолютна трагедия към този момент", заключи Петков.