Преди да бъде продадено задължение, ще се уведомява длъжникът кой е новият кредитор

Изправяме се срещу 4 млрд. лв. в оборот, но няма да се откажем - хората трябва да знаят, че държавата няма да позволи произвол върху тях, категорична е Нинова

Само за две седмици вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова успя да изготви чисто нов закон за колекторските фирми, с който да прекрати тормоза над гражданите.

Като част от политиката на Нинова за защита на потребителите в началото на годината тя се зае с въвеждане на ред в дейността на събирачите на дългове. На 6 януари бе коалиционната среща на юридическия екип на управляващите, а точно две седмици по-късно - на 20 януари, Нинова представи основните аспекти на новия закон след среща с няколко неправителствени потребителски организации.

Създава се регистър на колекторските фирми, който ще се води в Министерството на икономиката и индустрията и по-точно от Комисията за защита на потребителите. Тя ще оказва контрол, включително чрез документални и физически проверки. Нарушенията ще се наказват с глоби в размер на между 10 хил. и 50 хил. лв., както и отнемане на лиценз.

За да може да се впише в регистъра, фирмата трябва да има 500 хил. лв. капитал, а в предмета ѝ на дейност изрично да е казано, че се занимава със събиране на вземания. Членовете на управителните органи не трябва да са осъждани или срещу тях да се водят наказателни преследвания. Ако не се регистрират, ще бъдат глобени с 50 хил. лв.

Тормозът и принудата от страна на колекторските фирми се забраняват. Както и безразборните обаждания - на хората няма да може да се звъни между 20 ч вечерта и 7 ч сутринта, както и в почивни и празнични дни. Освен това между обажданията трябва да има поне два дни.

Вече няма да може да се публикуват обяви на обществени и публични места, за да не се накърнява достойнството на длъжниците. Със закона се забранява и уведомяването на познати и роднини.

Изрично съгласие от потребителите за прехвърлянето на задължение от един кредитор на друг няма да се изисква, но те трябва да бъдат предварително писмено уведомени, включително за това на кого е прехвърлен дългът. Новият кредитор от своя страна няма да има право да иска каквото и да е плащане, различно от дължимото към първоначалния кредитор - което означава, че вече няма да се налагат допълнителни такси.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането, ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията помежду им.

Ако длъжникът оспори вземанията, това автоматично ще доведе до прекратяване на търсенето на задълженията му, докато не се произнесе съдът.

“Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания”, обобщи Нинова.

Законопроектът е изготвен съвместно с неправителствени потребителски организации и се очаква да бъде внесен до няколко седмици. В началото на януари Нинова заяви амбицията си законопроектът да се приеме от депутатите до края на февруари.

Абсолютно сме наясно срещу какво се изправяме. В оборот са  4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си. Но сме още по-наясно със себе си, че няма да се откажем. Хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която  няма да позволи произвол върху тях и техните семейства”, категорична е Нинова.

Преди време тя посочи, че в БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, но на пазара действат около 40 фирми - събирачи на дългове, които са нито лицензирани, нито регистрирани.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

АЛБЕНА

АРАБАДЖИЕВА

aarabajieva@

24chasa.bg

Facebook:

24 часа