Няма обаче заявка за линията, която

трябва да заработи до 60 дни

Две авиокомпании имат интерес от редовна линия София - Скопие, но по принцип. Към момента няма заявки за изпълнение на полети между двете столици въпреки уверението на премиера Кирил Петков, че ще започнат до 60 дни.

За оператор на линията до Скопие засега публикации в медиите сочат компанията “Гъливер” (GullivAir). Собственикът ѝ Янко Иванов обаче обясни пред в. “24 часа”, че на този етап нямат намерение да изпълняват такива полети.

Още на 7 януари Министерството на транспорта и съобщенията съобщи след среща с представители на наши авиопревозвачи, че ще съдейства максимално бързо за откриване на самолетна линия между София и Скопие при заявен интерес от авиокомпания, която да извършва полетите. От правна гледна точка няма пречка да започнат самолетни превози на пътници на базата на многостранно споразумение между Европейската общност и нейните държави членки от 2006 г., по което България и Северна Македония са страни.

Представителите на авиокомпаниите са подчертали, че бъдещето на авиолинията зависи и от развитието на икономическите отношения между двете страни.

Когато бъде заявен интерес с конкретни параметри, българската въздухоплавателна администрация ще започне разговори с македонските си колеги за уточняване на подробностите, се казва в прессъобщението преди две седмици. Но към този момент няма авиокомпания, която да е подала документи.

Всъщност гражданската въздухоплавателна администрация ще трябва само да издаде разрешение за полети, което става за час, казаха експерти. Това се прави на база на получен слот (време за излитане и кацане) от летището в Скопие.

Редовните полети София - Скопие бяха лансирани от премиера Кирил Петков при срещата му с Димитър Ковачевски в Скопие. Тогава той заяви, че до два месеца ще стартират редовни полети.

Бившият министър на транспорта от тройната коалиция Петър Мутафчиев припомни, че такава линия е имало от 2007 до 2009 г., но е била прекратена от превозвача. Тогава е имало директни полети и до Хърватия и Белград, в период от време е действала и линия София - Скопие - Загреб.

В четвъртък след заседанието на правителството министър-председателят Кирил Петков заяви, че министрите много внимателно са обсъдили всички проекти, които искат да се случат, заедно с колегите им от Северна Македония.

“Време е 30-те години, които сме загубили, да ги наваксаме”. Всеки от министрите давал предложения за съвместна работа и проекти и когато се осъществи следващата среща, да не бъдела просто политическо говорене, а да имало реални резултати.