Италия може да се похвали с 13 нови милиардери по време на пандемията, съобщиха медиите. Така броят на супербогаташите стана 49 на Ботуша, твърди класацията на изданието „Форбс”.

“През периода от март 2020 дo ноември 2021 г. броят милиардери в Италия се е увеличил с 13, а общата стойност на богатството на всички милиардери – с 56%, достигайки 185 млрд.евро в края на ноември. 40-та най-богати италиански милиардери притежават богатство, равно на притежаваното от 30 на сто от бедните италианци. Смята се, че техният брой е 18 млн.души в 60-милионна Италия”, съобщи неправителствената организация OXFAM.

Според нея същевременно през пандемията над 1 млн.италианци са затънали в бедност.

Най-богатият италианец си остава Джовани Фереро от едноименната индустрия, произвеждаща крема нутела. Той има 33,3 млрд. долара лично богатство. Втори е собственикът на империята за очила „ЕсилорЛуксотика” Леонардо дел Векио, който е удвоил богатството си от 16 на 32,5 млрд.долара. Трети е Стефано Песина, изпълнителен директор на мултинационална фармацевтична индустрия. Силвио Берлускони е пети със 7,5 млрд.долара. Джорджо Армани е шести, тъй като е обеднял – от предишните 8,9 е слязъл на 7 млрд.долара. Седми е Пиеро Ферари, син на основателя на „Ферари” Енцо.