Бюджет 2022 ще бъде готов към края на февруари. Растежът в бюджета е около 4,8 на сто. А инфлацията е заложена между 5 и 6%. Дефицитът, който е предвиден по бюджета, без ковид мерките, е 2,5%, с ковид мерките излиза около 4%. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Асен Василев.

Ние сме по-енергоемка икономика, ръстът на инфлацията беше очакван. За следващата година очакваме (инфлация) в троен размер. Движим се в 5-7 на сто, не очакваме да минем 10%, каза Василев. Повишаване на МРЗ вече е изядено, допълни той. Няма как правителството, влизайки на 15 декември 2021 г. да остойности всички политики, които иска да провежда. Голямата част от коалиционните политики трябва да бъдат заложени в бюджетиране, обясни Василев забавянето на бюджета.

"В момента са заложени приходи, които са сравнително консервативни, защото се отчитат ръстът на икономиката, инфлацията както и подобрената събираемост", допълни министърът.

Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а лекарите да получават нормални възнаграждения, каза в отговор на въпрос дали не е имало възможност за увеличение на парите за медиците на първа линия за справяне с ковид.

По думите му са заложени приходи, които са сравнително консервативни, те отчитат ръста на икономиката, инфлацията, отчитат определена събираемост. Подготовката на този бюджет се съобразява и с политиките на отделните участници в правителствената коалиция, обясни той.