Поевтиняване може да има със системата “Бонус-малус”, но най-рано след юни

Задължителната за колите застраховка “Гражданска отговорност” е поскъпнала с 15-30 лв. в сравнение с миналата година, показа проверка на “24 часа” в калкулаторите на брокери за избор на най-добра оферта.

В момента средната цена на полицата е 270 лева за водач в голям град с над 5 години стаж зад волана и автомобил със среден клас мощност. Преди година същият водач е можел да си купи полицата, без която ще бъде глобен от КАТ, срещу 240 лв. Най-ниската полица, предлагана на пазара в момента, е 250 лв., а има оферти и за 320 лв.

Повечето застрахователи дават своите предложения за цената на полицата в зависимост от обема на двигателя, мощността, възрастта на собственика, стажа му като водач и местоживеенето. Има и компании, които отчитат характера на работата, честотата на пътувания, както и историята на нарушенията, като

се пазят данни

за 5 години назад

в досието на собственика. Така се получава стъпаловидно нарастване на цената в зависимост от тези критерии.

Застрахователни брокери споделят пред “24 часа”, че най-голяма тежест при определянето на застраховката за колата продължава да има комбинацията от три критерия - стаж на водача зад волана, мощност на автомобила и местоживеене. Защото анализите на компаниите са показали, че най-чести и най-тежки щети причиняват сравнително млади и неопитни като стаж водачи, които карат мощни автомобили и пътуват почти ежедневно в голям град.

Например за кола среден клас в голям град и водач със стаж над 5 г. разликата в цените стига до 40 лв. Средните цени за София са 270 лв., за по-малките градове за същия автомобил тя пада до 230 лв., а в малки населени места

все още държи

цени от 210 лв.

Собственикът на автомобил, който в последните пет години не е имал тежки инциденти, може да получи до 30 лв. отстъпка при оферирането.

Заради статистиката на пътните инциденти големите компании дават по-малки отстъпки за водачи с по-малък стаж и по-млади - под 35 г., както и за водачи над 65 г., въпреки по-големия им опит зад волана.

Цената на задължителната полица

не се бе

променяла

близо две години

заради пандемията и извънредното положение.

Пълна индивидуална оценка на собствениците и персонални цени по задължителната полица може да има едва след въвеждането на системата “Бонус-малус” . За нея се говори над 15 години, през 2018 г. бе готов първият ѝ вариант, който предвиждаше тя да бъде въведена от 1 януари 2019 г.

Последната информация от КФН е, че наредба за системата “Бонус-малус” трябва да бъде готова до юни 2022 г. Това е записано в Програмата за нормативната дейност на финансовия регулатор за периода 1 януари – 30 юни 2022 г., която регулаторът прие на свое заседание. Но

дата за

приемането ѝ

все още няма

Предполага се, че ще остане като задължително вписването в полицата на имената на всички, които имат право да управляват един автомобил. Както и изискването за онлайн връзка между КАТ и Гаранционния фонд, за да се поддържат досиета на всеки водач. Все още не е решено дали системата, от която ще зависи цената на “Гражданска отговорност”, ще влиза в сила поетапно, или за всички автомобили едновременно.

Предложението , записано в наредбата, бе нарушителите на пътя да плащат до 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”, а изрядните шофьори да получават отстъпка до 25%.

Последните изчисления на финансовия регулатор показваха, че около 80% от шофьорите са добросъвестни и ще получат значителна отстъпка от цената, а останалите 20% ще попаднат в класовете с по-скъпа задължителна полица, като от тези 20% едва 0,6% ще получат максималното оскъпяване от 900 лв. като тяхната полица ще достигне 1200 лв.