"Газпром експорт" няма да възобнови продажбата на газ за Европа на електронната си търговска платформа и отново не планира търговски сесии от 24 до 28 януари. Това се посочва в търговския календар, публикуван на сайта на компанията, съобщава БТА.

Последните търговски сесии на "Газпром" са били проведени преди повече от два и половина месеца, съобщи ТАСС.
Според данните на "Газпром експорт" последните сделки на електронната търговска платформа са били сключени преди повече от три месеца - на 13 октомври и оттогава няма данни за продажби на газ през нея.
Заместник-председателката на управителния съвет на "Газпром" и главен изпълнителен директор на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова заяви по-рано, че компанията не може да даде ориентири за сроковете и обема на допълнителни обеми газ на електронната търговска платформа. Според данните от септември 2021 г. чрез форуърдни инструменти са били продадени около 7,4 милиарда кубични метра газ с доставка през 2021 г.
Електронната търговска платформа на "Газпром експорт" има за цел да продаде физически обеми природен газ на европейските потребители в допълнение към доставките по действащите средносрочни и дългосрочни договори. Продажбите на газ чрез тази платформа са започнали в края на септември 2018 г. През 2020 г. на площадката са били осъществени продажби на около 27 милиарда кубични метра газ, припомня ТАСС.