Руската централна банка (РЦБ) се притече на помощ днес на финансовите пазари и обяви временно прекратяване на изкупуването на чуждестранни валути след значителен спад на борсовите индекси и на курса на рублата, на фона на голямо напрежение около Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

РЦБ спира купуването на чуждестранна валута на вътрешния пазар от 15.00 ч. московско време (16 часа бълг. време), се казва в комюнике на регулатора.

Банката увери, че разполага с достатъчно инструменти, за да предотврати заплахите за финансовата стабилност.

Опасенията от руска инвазия в Украйна и нови санкции срещу Москва оказаха днес силен натиск върху руските пазари.

Продължавайки спада, започнал преди две седмици, водещият индекс на Московската борса RTS (на акциите, които се котират в долари) потъна до -9 на сто днес по обяд, а от началото на годината е изгубил близо 20 на сто. Московският борсов индекс MOEX (в рубли) се понижи до -7 процента днес и с -15 на сто от началото на годината.

Основни губещи са руската технологична група ВК (VK), бивша Мейл.ру (Mail.ru), която разполага със социалната мрежа "ВКонтакте", холдингът АФК "Система", авиокомпания "Аерофлот" и руският газов гигант "Газпром" (въпреки много високите цени на газа, които продължават да се покачват).

Рублата отслабна сутринта и за кратко се разменяше за 79,4 рубли за долар, преди да се възстанови до 79 рубли за долар към 12.30 ч. местно време - за първи път от есента на 2020 година.

Спрямо еврото курсът достигна 90 рубли за едно евро, след които се стабилизира на 89,5 рубли.

От началото на януари рублата е изгубила около 7 процента спрямо долара и 6 процента спрямо еврото, като в края на 2021 година щатската и европейската валута все още се разменяха съответно за 74 и 84 рубли.

Според експерти от "Ренесанс капитал" (Renaissance Capital) рублата може да се срине с 20 процента спрямо долара в случай на военна ескалация.