Tesla ще отвори в следващите месеци официално представителство и сервиз за нови коли на 250 км от границата на България с Турция и на 560 км от София - в Истанбул. Американската компания планира да продава в съседната ни държава 4 модела още тази година - Model X, Model Y, Model 3 и Model S.

В момента в Турция има едва около 150 собственици с Tesla, а миналата година са били продадени само 2846 нови чисто електрически превозни средства на огромния пазар. Въпреки това ръстът спрямо 2020-а е огромен - с 237 процента.

В Турция компанията ще създаде екипи за обслужване и поддръжка на клиентите. Освен това ще има още търговски офиси и мрежа от магазини, които се очаква да създадат хиляди работни места. Очаква се скоро обявите за работа да бъдат публикувани на уебсайта на компанията.

Илън Мъск, основателят на Tesla и SpaceX, посети страната през 2017 г. и се срещна с президента Реджеп Ердоган. През декември миналата година Ердоган и американският милиардер проведоха видеоконферентен разговор. По време на разговора Мъск заяви, че очаква с нетърпение да направи много проекти с Турция в бъдеще.

От своя страна президентът отбеляза, че са разгледани въпроси относно сътрудничеството между институциите от публичния и частния сектор в Турция и компанията в различни области, особено в спътникови и космически технологии.

От Tesla ще засилят и развитието на мрежата зарядни станции Supercharger в страната, както и из целия Балкански полуостров. Компанията планира да изгради бързи станции в България, Сърбия, Румъния и други страни в региона.