У нас тя е една година, а извън страната - 9 месеца

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разясни, че не се предвижда никаква промяна в сроковете на валидност на зеления сертификат на територията на България.

Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца.

За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват.

За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев.

Мерките не са спазват в нощните питейни заведения след 22 часа например. Затова се налага проверка за сертификат, каза здравният инспектор.

Той обясни, че има сериозна разлика в заболеваемостта в отделните региони на страната. "Ако над 2/3 от общините влязат в по-строг режим, тогава ще обсъждаме и мерки на национално ниво", подчерта Ангел Кунчев.

По-рано днес съветът на ЕС съобщи, че е приел препоръка, с която се променят правилата за налагане на ограничения при пътуване, свързани с пандемията от коронавирус.

Съветът препоръчва от 1 февруари ограниченията да бъдат според пътника, а не според мястото, от което той пристига. Предвижда се всеки, който разполага с валиден сертификат, да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия.

Препоръчва се валидността на сертификатите за ваксинираните да бъде 270 дни, за преболедувалите - по 180 дни, а за изследваните - до 72 часа от взимането на пробата. От пътниците, които нямат сертификат, ще може да бъде изисквано изследване, извършено непосредствено преди пътуването или до 24 часа след пристигането. Съветът на ЕС предлага общите правила да не се прилагат за пограничните работници, пътуващите с важна цел и децата до 12-годишна възраст.

Предвижда се всички тези предложения да се прилагат за пътувания от страни, които не попадат в т.нар. тъмночервена зона, където разпространението на болестта е силно.

Съветът на ЕС издава днес за четвърти път общи препоръки за свободата на пътуване от началото на пандемията.

АНГЕЛ КУНЧЕВ
АНГЕЛ КУНЧЕВ