Казахстанските власти възнамеряват да отделят 20 милиарда долара за развитие и диверсификация на транспортни маршрути, заяви днес президентът Касъм Жомарт-Токаев по време на онлайн среща на високо равнище на държавните глави на страните от Централна Азия и Китай, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Важно е да се продължи диверсификацията на транзитните транспортни маршрути и да се внедрят интегрирани логистични решения, в това число и чрез откриването на нови сухопътни коридори. Казахстан от своя страна планира до 2025 г. да инвестира за тази цел 20 милиарда долара. Това несъмнено ще разшири транзитните потоци от Китай, а също и ще удовлетвори растящите потребности на страните в региона", каза Токаев.

Той отбеляза, че по оценка на Световната банка, развитието на транспортните връзки в Централна Азия може да осигури 15-процентен ръст на БВП на страните в Централна Азия и Китай. "Това е колосален резерв, който разбира се трябва да използваме", подчерта президентът на Казахстан.
Освен Токаев в срещата участваха и китайският президент Си Цзинпин, а също и президентите на Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.