"Джонсън енд Джонсън" (Johnson & Johnson) съобщи днес, че очаква да генерира тази година 3,5 милиарда долара от продажбата на ваксината срещу Ковид-19, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е знак за смекчаване на производствените проблеми и нарасналото търсене.

Закъсненията в доставките и променливото търсене през миналата година са причината производителят на лекарства за малко да не постигне целта си да натрупа 2,50 милиарда долара от продажби на ваксини през 2021 г.
Акциите на "Джонсън енд Джонсън" се понижиха с 1,2 на сто преди откриването на търговията. Продажбите през четвъртото тримесечие също не са оправдали пазарните очаквания заради слабите резултати на някои от продуктите, които носят най-високи приходи. Сред тях са препаратът срещу рак "Имбрувика" и лекарството срещу болестта на Крон "Стелара".

Очаква се постъпленията от ваксината срещу Ковид-19 да са малка част от общите продажби на "Джонсън енд Джонсън", тъй като компанията я продава под търговската цена.

Конкурентите "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna) са се облагодетелствали от продажбите на ваксините, прогнозирайки мултимилиардни приходи за 2021 и 2022 г.
Прогнозите на "Джонсън енд Джонсън" идват в момент, в който компанията иска да отдели подразделението си за стоки за потребителското здраве и да се фокусира върху медицинското оборудване и фармацевтичния бизнес.

Продажбите на "Имбрувика" са били на стойност 1,06 милиарда долара и са под очакванията на Уолстрийт за 1,17 милиарда долара. Продажбите на "Стелара" са донесли постъпления от 2,33 милиарда долара и също не са покрили очакванията за 2,45 милиарда долара.
Общите продажби от 24,80 милиарда долара са под очакваните 25,29 милиарда долара, според данните на "Рефинитив" (Refinitiv).