Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) e одобрила във вторник план за започване на преговори с България за членство. Това ще бъде обявено по-късно днес, твърди източник на "Ройтерс".

Друг източник казва, че средното време за влизане в базираната в Париж организация на най-развитите икономики в света към този момент е от три до пет години.

Другите одобрени да започнат преговори за присъединяване са Бразилия, Аржентина, Перу, Румъния и Хърватия, допълва "Ройтерс".

България от години работи с ОИСР за покриване на изискванията за членство и е обект на десетки доклади, проверки и оценки. Между 1994 и 2018 г. организацията прие всички бивши комунистически страни в балтийския район и Централна Европа. В случая с България и Хърватия се коментира, че членството би се отразило добре и на репутацията на тези страни пред инвеститорите, както и за приемането им в еврозоната. Но това не е условие за приемане на еврото, тъй като страни като Унгария, Чехия и Полша не бързат да заменят националните си валути, но са в ОИСР, предава "Дневник".

Допускането на Бразилия - най-голямата икономика в Латинска Америка - в "клуба на богатите нации", първоначално беше съобщено от бразилския вестник Valor.

Още няма официални реакции от ОИСР и Бразилия, чият окандидатура досега бе спирана от страни като Франция, недоволни от екополитиката на президента Жаир Болсонаро и последиците от нея за джунглата на река Амазонка.

В организацията, възникнала през 1948 г. със задача да управлява в Европа плана "Маршал", членуват по-малко от 40 демократични страни със стабилни пазарни икономики. Чили, Мексико, Колумбия и Коста Рика са единствените от Латинска Америка, които успяха да се присъединят.