Половината от българите смятат, че поскъпването на стоките е с над 20%, сочи проучването на "Тренд"

Пандемията от COVID-19 и корупцията вълнуват 15% от запитаните, съдебната реформа - едва 4%

Повишаването на цените се явява основно предизвикателство пред новата власт. Това показват данните от проучване, проведено между 12 и 19 януари 2022 г. по поръчка на “24 часа”.

Половината от българите смятат, че поскъпването на цените е с над 20%. Сходни са стойностите на положителна и отрицателна оценка за кабинета на Петков. Запазва се електоралната структура от последните избори на 14 ноември 2021 г.

Традиционно

изборите

презареждат

основните институции

с определена

доза доверие

Това се регистрира и в първото национално представително проучване на “Тренд” за тази година.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движеха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-ото народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май. Симпатизантите на “Продължаваме промяната” почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” са по-колебливи – около

две трети от тях

дават положителна

оценка, около една

пета - отрицателна

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта рефлектираше и върху оценките за работата на президента. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива отпреди назначаването на служебния кабинет.

През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

“Тренд” задава и отворен въпрос (без предварително зададени опции) към респондентите да посочат кой според тях е най-големият проблем пред България в момента. Като открояващ се лидер се очертава проблемът с високите цени (44 процентни пункта), с три пъти повече посочвания от втория – пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11%.

По-надолу доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чието решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-о място с 4%.

“Тренд” тества и оценката на респондентите за това с колко са се повишили цените на стоките, които обикновено пазаруват. Половината от тях (50%) заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10%, е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори очаквано

електоралната картина

е структурно идентична

с изборния резултат

“Продължаваме промяната” е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11,5% и 10,9%. Правим уточнението, че проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС. Пета политическа сила остава “Има такъв народ” с 8,1% от заявилите, че ще гласуват, а шести остават “Демократична България” с 6,8%. Регистрираме лек ръст при “Възраждане” в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават “Изправи се БГ! Ние идваме” с 1,9% и ВМРО с 1,1%.