Васил Щонов или Венко Сабрутев е най-вероятно да се казва новият председател

Сериозен кастинг за председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране са провели управляващите. Новите хора ще сменят шефа Иван Иванов, чийто мандат изтече още през април 2020 г., и енергийния комисар Евгения Харитонова.

Поне 10 души се спрягат за двата поста, а с по-сериозен процент на сигурност за председател на комисията са две имена, започващи с “В” - Васил Щонов и Венко Сабрутев. И двамата са оглеждани от “Продължаваме промяната”.

Според правилата за избор

до края на

26 януари

предложенията

трябва да

са внесени в

парламента

Името на депутата от “Продължаваме промяната” Венко Сабрутев е едно от първите, които са появиха в публичното пространство. Съобщи го депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Самият Сабрутев беше уклончив в отговора си пред “24 часа”. Той е син на областния управител на Смолян Стефан Сабрутев, назначен от служебния кабинет на Румен Радев. Венко Сабрутев има над 10 г. опит в енергетиката и в управлението на големи проекти, както и в търговията, маркетинга и иновациите.

Бившият служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма Васил Щонов е най-спряганият за председател на КЕВР. Депутати смятат, че заради него се променят и критериите за шеф на регулатора и той да може да е със стаж в дружества от областите на финанси, счетовоство, търговия с финансови инструменти и банково дело, свързани с енергетиката. Те обаче все още не са гласувани. Допуска се, че срокът за разглеждане на кандидатурите ще бъде отместен във времето, докато бъдат гласувани.

Щонов отказва коментар, а шансовете да оглави КЕВР не са нула, но не са и 90%, както твърдят някои народни представители.

В момента той е в Надзорния съвет на Българската банка за развитие, назначен от Кирил Петков, когато беше служебен министър на икономиката. Наблюдатели казват, че ще е необичайно да смени поста си и да поеме комисията, която в енергийна криза трябва да определя цени на ток, парно, газ и вода. Освен това Петков

държал Щонов

да остане в ББР

Друг, който с голяма степен на сигурност ще бъде предложен за член на КЕВР на място на Евгения Харитонова, е Благой Голубарев от “Има такъв народ”. Това бе потвърдено и от енергийния експерт на партията Иван Хиновски.

Според други обаче и “Демократична България” искала неин представител да заеме това място. Коментира се търговец на електроенергия, който бил свързан и с ВЕИ-та.

Като сериозен вариант за член на КЕВР се посочва и проф. Валентин Колев - декан на Електротехническия факултет на Техническия университет. Колев е експерт, консултант при преструктурирането на НЕК и при създаването на КЕВР.

Стана ясно и че на по-ранен етап са водени разговори с Анжела Тонева, която сега е един от управителите на “Енерго Про Варна”. Тонева е засега единственият председател на КЕВР, подал оставка след опит за въздействие да намали цените на тока. Това беше по време на кабинета на Пламен Орешарски. Тогава тя напусна, но стана съветник на министър-председателя.

Тонева е минала по цялата стълбица в КЕВР - от експерт през шеф на дирекция, та до председател на енергийния и воден регулатор. Но в крайна сметка е избрала да е мениджър в частния сектор.

В енергийните среди се говореше, че сред кандидатите е и Светослав Иванов - шеф на “Овергаз Инк”. Но името му отпаднало, защото не е имало пълна подкрепа в енергийните среди.

Знае се, че бившият член на КЕВР Еленко Божков, който сега е експерт в партията на Мая Манолова, също е бил кандидат за номиниране.

Енергийният експерт Антон Иванов е бил коментиран, но е

отказал, защото

е брат на

лидера на ДБ

Христо Иванов

и това може да се сметне за конфликт на интереси.

Споменава се и Евгени Ангелов - бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката по времето на Трайчо Трайков, а по-късно съветник на президента Росен Плевнелиев. Анализатори обаче се усъмниха в тази кандидатура заради професионалните му ангажименти в сферата на финансовите инструменти.