Енергийната комисия прие с мнозинство от 11 души на второ четене промените в Закона за енергетиката, внесени от управляващите. Те предвиждат свиване на КЕВР от 9 на 5 души,  разширяване на критериите за хората, които кандидатстват за нейни членове, предсрочно прекратяване на мандатите на икономиста и юриста в комисията, както и жребий кой още да бъде освободен.

Депутатите от опозицията искаха обяснение за мотивите за това намаление от 9 на 5 на членовете на КЕВР и иронизираха мотива, че се цели икономия. Рамадан Аталай от ДПС  предложи им да съкратят примерно министерството на земеделието, в което работели 36 хиляди, до министъра. Той в прав текст им каза, че се стремят да овладеят комисията, но било по-добре за цените да са пред КЕВР, а не пред Министерския съвет. 

Жечо Станков, бивш зам. енергиен министър и депутат от ГЕРБ се притесни, че е възможно да има реакция от ЕК за това предсрочно прекратяване на мандатите. Намалете комисията, но промените да влязат след изтичане на мандатите на членовете, посъветва той. По повод страмажът към икономии в КЕВР той заяви, че в министерството на енергетиката има четирима зам.-министри, които са толкова много, че вече си разпределят да отговарят не за дирекции, а за отдели.

Чуха се предупреждения, че е възможно президентът Румен Радев да наложи вето. От което последва въпрос как ще бъде избран председател, ако отговаря на новите критерии - примерно има стаж в банките, в работа с финансови инструменти и т.н., което е сред разширените възможности в новия законопроект. 

Делян Добрев от ГЕРБ защити разширяването на институциите и организациите, които могат да предлагат членове на комисията. Неговият законопроект предвижда това да могат да са президента, синдикати, работодатели и още други неправителствени  организации. На въпрос от управляващите това няма ли да отвори вратата за лобизъм, той реагира - ние няма да ги гласуваме. 

Попътно бе направено предложение вероизповеданията да купуват ток от регулирания пазар, то беше припознато от Делян Добрев, която заяви, че го внася. Аталай иронично поиска да се включат старчески домове, болници, училища. В крайна сметка то бе отхвърлено.

Депутатите от управляващата коалиция не бяха многословни, те просто гласуваха параграфите с промените.