Въпреки напрежението между Москва и НАТО, от “Газпром” и азерския консорциум уверили “Булгаргаз”, че доставки за България няма да спират

Ако днес внасяхме заявление за цена на природния газ през февруари, щяхме да предложим да е с 18% по-ниска, а не с 14 на сто, както е в заявлението от 11 януари. Това заяви шефът на “Булгаргаз” при откритото заседание на КЕВР. Или цената би била 109 лв. за мегаватчас, при 133,41 за януари.

Прогнозата от  114,31 лв. за мегаватчас от 11 януари, е на база на цените на нидерладнската борса TTF за първите 10 дни на месеца. След това е имало спад, в последните два дни котировките се качват, но Павлов увери, че поевтиняване на газа ще има. Остават 4 работни дни до края на месеца и на 1 февруари сутринта “Булгаргаз” ще внесе окончателното ценово заявление за февруари.

Ако поевтиняването е с 18%, въпреки че има допускане и за по-голяма, то цената на газа от през следващия месец ще се доближи плътно до декемврийската и

ще се елиминира

шоковото

поскъпване през

януари с 30%

Павлов отново поясни, че “Булгаргаз” прави микса на доставките за българските потребители на база на най-ниски разходи. Включени са доставките на азерски газ, на количества от хранилището в Чирен и към тях се добавя руският газ, който е с най-висока цена.

Павлов съобщи, че миксът за българския пазар, при който се постигали по-ниски котировки от европейските пазари, е спестил разходи от над 1 млрд. лева за година на топлофикациите, газоразпределителните дружества и индустрията. Всичките ползи били прехвърлени на потребителите.

Печалбата на “Булгарга”, определена нормативно, може да е до 2,5%, но за миналата година била 1,37%. Количествата, които компанията продава на газовите борси на по-високи цени, били от излишъци. Но с тези суми нямало как да се въздейства на цената на регулирания пазар, която е определена от КЕВР. Печалбата отивала като дивидент в БЕХ, а оттам в държавата.

Николай Павлов заяви още, че дружеството смята да осигурява непрекъснати доставки. Миналата седмица бордът на директорите разговарял с “Газпром” и получил уверение, че независимо от рисковете в международен план,

руската компания

ще изпълнява

стриктно своите

договорености

не само към България, но и към Европа.

Такова уверение имало и от азерския доставчик, който осигурява към 350 млн. куб. метра на година.

По повод неназовани от Павлов твърдения, че “Газпром” не искали да партнират с “Булгаргаз”, шефът на българската компания заяви, че са получили уверения от руската, че са предвидим и желан партньор.