l Платени са ѝ 200 хил. лв. по-малко, а огласената от съветника като по-евтина получавала по 7,20 лв. за лампа на месец, опроверга го зам.-кметът Кръстев

l ДАНС и Антикорупционната комисия проверяват търга за осветлението на София

ДАНС вече се занимава с уличното осветление в София и разликите в цените на една и съща лампа, поставена в различни райони на града. Това съобщи премиерът Кирил Петков.

Докато не изчистим тези обществени поръчки, не може да говорим, че общините просто нямат пари за осветление. Може да има и такива общини, но ще изискаме точните детайли за какви пари става дума, защото, както всички знаем, осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия пиар, с който ни заливат от сутрин до вечер, с реалните нужди и реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от 4 пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин, коментира той.

Светкавичната му реакция последва, след като в неделя независимият общински съветник Борис Бонев обяви шокиращи разлики - между 3 и 77 пъти, между пазарните стойности и цените на избраните фирми.

Става дума за обществената поръчка за поддръжка и изграждане на улично осветление, обявена от Столичната община през миналата година. В нея градът е разделен на 4 зони, като две компании отговарят за по 2 района.

Една и съща лампа в северната част на София струва 5755 лв., а същата в южна София - 1587 лв., обяви Бонев. Той внесе сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция с искания за проверка на обществената поръчка. “Според процедурата във всяка зона може да се инвестира до 6 млн. лв. в изграждане на ново осветление. Това означава, че скъпата фирма ще постави само 1000 лампи, а предложилата по-евтини цени в другата зона за същите пари ще постави 3800 лампи. Разликата е близо 4 пъти”, изчисли младият съветник от “Спаси София”. Освен до АДФИ той ще подаде сигнал до Министерството на финансите и до районната прокуратура.

Също обаче Бонев бе опроверган от зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев.

Ще предоставя цялата документация по обществената поръчка на всички проверяващи органи. Колкото по-бързо излязат резултатите от проверките, толкова по-бързо ще стане ясно, че няма нарушение. Тогава г-н Бонев ще трябва да се извини на софиянци, че ги е подвел”, коментира пред bTV той. Обясни, че Бонев цитирал само част от данните по процедурата. Посочената от него като по-скъпа фирма всъщност предлага по-евтини цени от другата за 31 дейности. Например за трасиране или изграждане на кабелна мрежа тя предлага 7 пъти по-ниски цени от посочената от Бонев за по-евтина фирма, обясни Кръстев.

6,6 млн. лв. е изплатила общината до момента на двете фирми общо, показа данни зам.-кметът. От тях 3,2 млн. лв. са платени на “скъпата” фирма, а 3,4 млн. лв. - на “евтината”. Първата е взела за поддръжка на уличните лампи 2,2 млн. лв., а втората - 2,7 млн. лв. За основен ремонт първата е получила 0,9 млн. лв., а втората - 0,7 млн. лв.

Тоест с 200 хил. лв. по-малко е получила фирмата “Лог Сиберия”, за която Бонев твърди, че дава 4 пъти по-скъпи цени. Реално платените фактури показват ясно, че става дума за манипулация, в която се вадят едни числа, а се крие цялостната картина, обяви Кръстев.

В столицата има 95 000 улични лампи. “Лог Сиберия” отговаря за поддръжката на 46 718 от тях, а за другите 47 973 - “Улично осветление”.

За поддръжката на един стълб и прилежащата инфраструктура общината плаща 6,8 лв. на месец на фирмата “Лог Сиберия” и 7,2 лв. на “Улично осветление”. Разликата е 40 стотинки, или 5%”, подчерта Кръстев. И определи като лъжа твърдението на Бонев, че общината плаща заплати по 7000 лв. на служителите на “Лог Сиберия”.

Ставката от 40 лв. на час се плаща само и единствено ако се наложи изпълнение на извънредна дейност, извън обхвата на поръчката. За 10 месеца няма възложена нито една такава, обясни още той. А с анексите за намаление на цените, сключени с фирмите по негово настояване, за 2 г. на общината се спестявали 1,5 млн. лв.

Още от първия си ден като зам.-кмет Кръстев е заявил на Йорданка Фандъкова, че е готов да си подаде оставката веднага щом му бъде поискана. А заради скандала вчера ѝ предложил да излезе в отпуск, докато текат проверките. Фандъкова му обяснила, че за момента не е необходимо.

Антикорупционната комисия също обяви, че започва проверка налични ли са данни за корупция на хора, заемащи висши публични длъжности.

Работник сменя улична лампа в центъра на София.

СНИМКА: АРХИВ
Работник сменя улична лампа в центъра на София. СНИМКА: АРХИВ