Eкип от учени от Пекинския университет е разработил детектор, задвижван от изкуствен интелект (ИИ), за откриване на рак на белия дроб в ранен стадий, съобщи Радио Китай. Резултатите от работата им са публикувани в списание Science Translational Medicine.

Използвайки алгоритъм за машинно обучение, учените са избрали девет липида, които се считат за най-важни за откриване на рак в ранен стадий, и са изградили модела за откриване с помощта на ИИ. Детекторът е тестван при 1036 души, подложени на рутинни медицински прегледи, и клинична група от 109 пациенти с установен рак на белия дроб. Детекторът е достигнал точност от над 90 процента. Според проучването, повечето от участниците, диагностицирани с ранна фаза на рак на белия дроб, са били непушачи.

Ин Юсин, съавтор на проучването и професор от Факултета по основни медицински науки на Пекинския университет, посочва, че новата стратегия за откриване е полезна за ранна и помощна диагностика, както и за скрининг на големи групи хора.

През 2021 г. Ин и неговия екип разработиха методи за откриване на туморен метаболизъм с помощта на изкуствен интелект, който установява рак на панкреаса и рак на хранопровода.