Строителството на автомагистралата не е спирало, обяви регионалният министър. 

Сключенте от предишното правителство ин хаус договори за “Хемус” са незаконни, но сега евентуалното им неизпълнение би струвало на държавата 2 млрд. лв. Това обяви регионалният министър Гроздан Караджов по време на блиц контрола в парламента.  

По сключените от предишното правителство незаконни договори за ин хаус поръчка е извършвана работа през изминалата 2021 г., заради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистрала “Хемус”, стана ясно още от думите на министъра. 

Караджов посочи, че  в договорите са заложени 15% неустойки при неизпълнение, както и 35% аванси.

”Продължавам да изпълнявам тези договори, защото така е правилно. Как да загубим 50% от 4 млрд. лв., заради това че някой безотговорно си е сложил подписа”, каза още регионалният министър.

Ин хаус договорите, сключени от предишното управление, са незаконни. Процедурите са или нищожни, или унищожаеми, по което юристите все още спорят. Оттам е и спорният ефект, който би имал евентуалното им унищожаване. Въпреки че са сключени при отсъствие на каквато и са било техническа възможност на “Автомагистрали” да извърши над 80% от реалните строително-монтажни работи, по този начин се е заобиколил ЗОП. А след като има заобикаляне на закона, то правното действие, което е извършено, също е незаконно, каза пред депутатите Караджов.

По отношение на това дали продължава работата по първите отсечки на “Хемус” министър Караджов заяви, че тя никога не е спирала. През изминалата година се е извършвало строителство по тези договори макар и нищожни и унищожаеми, те пораждат правен ефект, който трябва да се изпълнява. Извършеното през изминалата година е актувано преди мен, в този смисъл се е породило задължение от страна на АПИ да се плати на държавната “Автомагистрали” за извършената работа, което и те са направили.

Възела ще се развърже тук в Народното събрание, защото тези незаконни договори могат да бъдат поправени единствено тук, обясни още на депутатите Караджов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова час по скоро да се разгледа законопроектът, предложен от движението по отношение на спирането на ин Хаус възлагането. 

ДПС внесе законопроект за отмяна на ин хаус процедурите и този закон час по скоро трябва да се разгледа, за да не изпадате в тази неловка ситуация да се обяснявате тук. Не е добре от тази трибуна министри и народни представители да обявяват кое е законно и кое не, защото бяхме свидетели на това преди 12 години, когато един министър обявяваше кой е престъпник и кой не и стигнахме до европейския съд по правата на човека и България получи осъдителни присъди за това нещо, каза Карадайъ.

ЗОП в чл. 6 казва как се възлага ин хаус поръчка. Директива на ЕС прави същото. В този смисъл обявяването на нищожност на определени актове, включително и на такива на ЕС смятам, че излиза много извън рамките и правомощията и дейсността на членове на министерския съвет, отговори на министъра и Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Обявяване на нищожност се иска от съда, така както съдтр обяви за нищожни решенията на МС по списъка “Магнитски”, допълни още Атанасова.

Припомняме, че вчера от ГЕРБ посочиха, че въпреки че новата власт определа ин Хаус поръчките като “престъплението на века”, през последните месеци са изплатени 40 млн. лв. по теи договри от служебият регионален министър Виолета Комитова и настоящият Гроздан Караджов.